Berlin: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Det 20. århundrede: Retter "kommunistiske" til "socialistiske" jf. indlæg på diskussionsside vedr. samme
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 312:
Berlin er sæde for et protestantisk [[Stift|bispedømme]], som tilhører ''Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg-schlesische Oberlausitz''. Endvidere er byen sæde for et katolsk [[Ærkebiskop|ærkebispedømme]]. Som reaktion på tvangsforeningen af den [[Lutheranisme|lutherske]] kirke og den reformerte ([[Calvinisme|calvinistiske]]) tradition opstod i 1800-tallet ''Selbständige Evangelisch-Lutherische Kirche'', også kaldet "den gammellutherske kirke". Fra 1800-tallet har også baptister været repræsenteret i Berlin, og er med sine 36 menigheder den største [[frikirke]] i hovedstaden. De driver også flere diakonale institutioner.
 
Berlins jødiske menighed, som blev grundlagt i [[1671]], har ca. 12.000 medlemmer, men antallet af personer med jødisk oprindelse er nok større. Byen har 11 synagoger og flere andre jødiske institutioner, bl.a. to rituelle bade, Jüdisches Krankenhaus Berlin (det jødiske hospital i Berlin), [[Jüdisches Museum Berlin|jødisk museum]], jødisk gymnasium og ''Jüdischer Friedhof Berlin-Weißensee'', den største jødiske gravplads i Europa. Berlin har den hurtigst voksende jødiske befolkning i verden udenfor Israel, efter at et stort antal jøder fra de tidligere sovjetrepublikker har valgt at slå sig ned i byen efter kommunismens sammenbrud. ''Se også [[Jødedom i Berlin]].''
 
Den islamiske menighed blev grundlagt i [[1922]]. Byens ældste [[moské]] blev bygget mellem [[1923]] og [[1925]] i [[Wilmersdorf]]. Berlin har endvidere to [[buddhisme|buddhistiske]] templer og en voksende [[Christianskirken (Berlin)|dansk menighed]].