Tyrkiets geografi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Tyrkiet ligger kun i Europa iflg sophie
No edit summary
Linje 4:
Tyrkiet strækker sig mere end 1600 kilometer fra vest til øst, men generelt mindre end 800 kilometer fra nord til syd. Det totale landområde er cirka 779.452 kvadratkilometer, hvoraf 755.688 kvadratkilometer er i Asien og 23.764 kvadratkilometer i Europa ([[Thrakien]]).
 
Anatolien er en stor, omtrent rektangulær halvø som ligger som en bro mellem Søydøsteuropa og Asien. Denne del af Tyrkiet består af 397% af landets areal. Det er også kendt som Lilleasien, asiatiske Tyrkiet eller Det anatolske plateau. Begrebet Anatolien er hyppigst brugt i konkrete referencer til de store, centrale plateau, som er omgivet af åser og bjerge som mange steder begrænser tilgangen til de frodige, tæt befolkede kystregioner.
 
Den europæiske del af Tyrkiet, kendt som Thrakien ([[tyrkisk (sprog)|tyrkisk]]: ''Trakya''), omfatter 3% af det totale område, men er hjemsted for mere end 10% af den totale befolkning. Thrakien er adskilt fra den asiatiske del af Tyrkiet ved Bosporus (İstanbul Boğazı), [[Marmarahavet]] (Marmara Denizi) og [[Dardanellerne]] (Çanakkale Boğazı).