Tejn Mølle: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
størrer er rettet til større. Synlige er rettet til synlig. Nærliggende i nabolaget er rettet til nærliggende osv.
link oprettet
Linje 3:
 
== Historie ==
Møllen blev opført i 1830 i Årsballe og taget i brug samme år,<ref name="Kulturarv">[https://www.kulturarv.dk/fbb/bygningvis.pub?bygning=23547149 Tejn Stubmølle] på Kulturarv.dk</ref> og omkring 1850 flyttet til [[Tejn]] på vestkysten af øenBornholm. Selv om den stod på toppen af en klippe, fangede møllen for lidt vind. Den blev derfor i 1882 forhøjet og placeretsat på en stub. Ejeren, Peter Mikkelsen, tilføjede under den flytning nye vinger, der kunne justeres . I modsætning til mange andre stubmøller drejer vingerne - set fra forsiden - med uret. Mikkelsen gjorde møllen større i både i højde og dybde. Møllen gik i arv til hans søn og var i drift til 1941.
 
For at bevare møllenden blev den erhvervet af ''Foreningen Bornholm''. I 1959 blev den fredet. I år 2000 kunne den ikke længere fungere på grund af nærliggende træer og bygninger. I 2006 blev det derfor besluttet at flytte den til [[Bornholms Landbrugsmuseum Melstedgård]] i nærhedenMelsted aflige syd for [[Gudhjem]]. I 2009 blev den åbnet for offentligheden. Møllen står på et højt punkt og er synlig fra vejen og er nu helt fri for store objekter, der kan fange dens vind.
 
== Nuværende brug ==
Møllen bruges til at male fodermajs til dyrene i MelstedMelstedgård [[landbrugsmuseum]].<ref>[http://bornholmsmuseum.mobi/mills/stubmolle/tejn.html "Tejn Mølle"], Bornholms Museum. </ref> Der er en udstilling om møller på Bornholm og en demonstration af brugen af en mølle.<ref>[http://www.explorebornholm.dk/sevaerdigheder-attraktioner-museer/bornholms-landbrugsmuseum.aspx "Landbrugsmuseet Melstedsgård - Bornholms Landbrugsmuseum"], Udforsk Bornholm. </ref>
 
== Galleri ==