Greenwich (kvarter): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Robot: Kosmetiske ændringer
Linje 14:
'''Greenwich''' (udtales {{IPA|[ˈgrɛnɪtʃ]}} eller {{IPA|[ˈgrɪnɪtʃ]}} lokalt) er et område i den sydøstlige del af [[Indre London]].
 
Greenwich var oprindeligt en selvstændig by tilhørende [[Kent]], men blev indlemmet i London i 1965, og har givet navn til bydelen [[Greenwich (distrikt)|Greenwich]]. I 1900-1965 var kommunen kendt som The '''Metropolitan Borough of Greenwich'''.
 
Området er stærkt knyttet til Englands [[søfart]]shistorie, og blev på grund af de mange bevarede minder om dette placeret på [[UNESCO's Verdensarvsliste]] i [[1997]].
Linje 22:
[[Greenwichmeridianen]] passerer gennem [[Royal Greenwich Observatory]]. [[Greenwich Mean Tid]] (GMT) var længe udgangspunktet for inddelingen i tidszoner, indtil den blev erstattet af [[UTC]]. Det er ikke længere et fungerende [[astronomi]]sk [[observatorium]] i Greenwich, men <!-- hver dag falder en kule nøyaktig kl. 13:00, og --> der er et museum for astronomi og [[navigation]], hvor man blandt andet kan se [[John Harrison]]s [[kronometer|kronometre]].
 
Observatoriet ligger i [[Greenwich Park]], som oprindelig fungerede som haven til det kongelige [[Palace of Placentia]]. Nederst i parken finder man [[National Maritime Museum]] og [[Queen's House]] som er designet af [[Inigo Jones]]. Bygningerne kan besøges gratis. Greenwich har også [[Fan Museum]], det eneste museum i verden viet til [[vifte]]r, og [[Greenwich Theatre]], tidligere Crowder's Music Hall.
 
[[Klipper]]skibet [[Cutty Sark|»Cutty Sark«]] ligger i [[tørdok]] ved [[Themsen]]. Tidligere var [[Gipsy Moth IV|»Gipsy Moth IV«]] udstillet samme sted. Den 54 fod store [[yacht]] blev sejlet af sir [[Francis Chichester]] på hans solo-jordomsejling på 226 dage i [[1966]]-[[1967|67]]. Den blev i [[2004]] flyttet for at blive restaureret, og blev derfor taget i brug til en ny runde sejlture.