Tidsrejse: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Sidste
→‎Morfarparadokset: et par slåfejl
Linje 50:
Dette er et spørgsmål om [[determinisme]], man kan ikke ændre fremtiden, hvis verden er deterministisk, da denne så vil være bestemt af fortiden. Men [[Kausalitet]]en forlanger at enhver årsag ligger før dens konsekvens. Dette betyder, at intet i fremtiden kan være årsag til noget i fortiden. Selve eksistensen af et [[ormehul]] vil føre til et ormehul vil føre til et misforhold i [[årsagskæden]] hvilket fører til et paradoks.
Grundlæggende set, kan præmis 3 ses på to måder, hvorvidt et autonomt subjekt er i stand til at påvirke verden, og hvorvidt [[årsagskæden]] er sand. Det første er et spørgsmål om [[fri vilje]], mens det andet har at gøre med grundlæggende fysik. Der er intet mere grundlæggende i fysikken end årsagskæden, og denne forlanger en retning, og at ethvert tryk skaber et tilsvarende og lige stærkt modtryk. Man kan ikke rejse tilbage i tiden uden at påvirke noget. Det strider simpelt hen mod fysikkens love (se [[Sommerfugleffekt]]en)men samtidig ,så må man ikke påvirke noget i fortiden, da dette strider mod præmis to, som er bevist sand.
Der har været mange kreative måder at ”løse” paradokset på i fortiden, bl.a. ved at indføre en form for kosmisk censur,.dDnne Denne teori kaldes Novikov self-consistency principle, men fører uvægerligt til en fornægtelse af præmis 3.
 
Præmis 4