Hercegovina: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m clean up, replaced: ungarnsk → ungarsk ved brug af AWB
sprogret (stadig for meget tendentiøst sludder i historieafsnittet)
Linje 4:
Navnet Hercegovina betyder "[[Herzog]]s ejendom" og refererer til en hersker fra [[middelalderen]], [[Stefan Vukčić Kosača]], Herzog af [[Skt. Sava]], den første serbiske ærkebiskop. Som et led i forberedelsene til at indlemme Bosnien i [[Østrig-Ungarn]] blev der udført en "del og hersk"-politik overfor det stærkt svækkede [[Osmanniske Rige|osmanniske]] styre. Navnet Hercegovina, den sydlige region i Bosnien, blev en del af landets navn ved skiftet fra "Bosnien" til "Bosnien-Hercegovina" i [[1853]]. Østrig-Ungarn lod serbiske og kroatiske missionærer komme ind i Bosnien for at vække indbyggernes nationalfølelse. Som følge af disse hegemonistiske handlinger, der var styret fra [[Wien]] og støttet af europæiske magter, blev de fleste ortodokse og katolske bosniakker systematisk omvendt til "bosniske serbere" og "bosniske kroater". Dette var en del af Storbritanniens taktik for at tvinge muslimerne i Bosnien til at blive kristne og for at homogenisere Balkan som led i forsvaret mod et mægtigt Rusland.
 
En folketælling fra 1991 registrerede 437.095 indbyggere i Hercegovina. Den etniske sammensætning var 47,2% [[kroater]] 25,8% [[bosniakker]], 21,3% [[serbere]], 4,2% [[jugoslaverejugoslaver]] og 1,4% andre.
 
Terrænet i Hercegovina er igennemgående høj gradyderst kuperet og [[karst]]præget, bortset fra den centrale dal, som floden [[Neretva]] løber gennem. Den største by er [[Mostar]] midt i regionen. Andre store byer er [[Stolac]], [[Trebinje]], [[Siroki Brijeg]], [[Konjic]] og [[Čapljina]].
 
== Historie ==
Hercegovina, somder i oldtiden var en del af den romerske provins [[Dalmatien]], fremtrådte i det 9. århundrede som ettet egetsærskilt område under navnet ''Hum'' l. ''Zahumlje'' og blev da okkuperetbesat af de invandrendeindvandrende serbere. Tidligt i [[middelalderen]] blev det, der i dag ernuværende Bosnien-Hercegovina, inddeltopdelt i små, mere eller mindre, uafhængige områderenheder. Hercegovina var delt i [[Zahumlje]] og [[Travunija]]. De vestligste dele af Hercegovina hørte til [[Kroatien i middelalderen|kongeriget Kroatien]]. I det 13. århundrede hørte det delvis til Ungarn, senere til Serbien og fra 1326 till Bosnien. I 1440 forlenedes det af kejser Fredrik 3. som [[hertugdømme]], under navn aft [[Sankt Sava]], til slægten Hranic. I et dokument sendt til [[Frederik 3. af Sachsen]] den [[20. januar]] [[1448]] kalder den bosniske hertug [[Stefan Vukčić Kosača]] sig selv for hertug af St. Sava, herre over Hum og [[Primorje]], storhertug i det bosniske kongerige,. ogDet landetterritorium, han kontrollerede, blev derfor kaldt "Herzogs land" eller "Hercegovina".
 
Hercegovina, som i oldtiden var en del af den romerske provins [[Dalmatien]], fremtrådte i det 9. århundrede som ett eget område under navnet ''Hum'' l. ''Zahumlje'' og blev da okkuperet af de invandrende serbere. Tidligt i [[middelalderen]] blev det, der i dag er Bosnien-Hercegovina, inddelt i små, mere eller mindre, uafhængige områder. Hercegovina var delt i [[Zahumlje]] og [[Travunija]]. De vestligste dele af Hercegovina hørte til [[Kroatien i middelalderen|kongeriget Kroatien]]. I det 13. århundrede hørte det delvis til Ungarn, senere til Serbien og fra 1326 till Bosnien. I 1440 forlenedes det af kejser Fredrik 3. som [[hertugdømme]], under navn af [[Sankt Sava]], til slægten Hranic. I et dokument sendt til [[Frederik 3. af Sachsen]] den [[20. januar]] [[1448]] kalder den bosniske hertug [[Stefan Vukčić Kosača]] sig selv for hertug af St. Sava, herre over Hum og [[Primorje]], storhertug i det bosniske kongerige, og landet han kontrollerede, blev derfor kaldt "Herzogs land" eller "Hercegovina".
 
=== Under Det Osmanniske Rige ===
I 1463 blev detHercegovina skatskyldigt under osmannerne og 1483 fuldstændigt underkuet og under navnet ''Hersek'' som en provins (''[[sanjak]]'') forenet med vilajetet (''[[pashaluk]]'') [[Bosnien]]. I 1832 overdroges Hercegovina af sultan Mahmud som et selvstændigt vesirdømme til Ali aga af Stolac, men forenedes i 1865 atter med Bosnien. Som følge af den trykkende og vilkårlige beskatning gjorde den kristne befolkning i juli 1875 oprør, understøttet af [[Montenegro]]. Snart spredte det sig til Bosnien og kunne ikke mere undertrykkes af osmannerne.
 
I 1463 blev det skatskyldigt under osmannerne og 1483 fuldstændigt underkuet og under navnet ''Hersek'' som en provins (''[[sanjak]]'') forenet med vilajetet (''[[pashaluk]]'') [[Bosnien]]. I 1832 overdroges Hercegovina af sultan Mahmud som et selvstændigt vesirdømme til Ali aga af Stolac, men forenedes i 1865 atter med Bosnien. Som følge af den trykkende og vilkårlige beskatning gjorde den kristne befolkning i juli 1875 oprør, understøttet af [[Montenegro]]. Snart spredte det sig til Bosnien og kunne ikke mere undertrykkes af osmannerne.
 
=== Under Østrig-Ungarn ===
Ved [[Berlintraktaten]] 1878 overdroges forvaltningen af Bosnien og Hercegovina til [[Østrig-Ungarn]] efter, at de to sydøstlige områder [[Niksic]] og [[Piva]] var blevet udskilte fra Hercegovina og lagt til Montenegro. Den 31. juli 1878 rykkede østrig-ungarske tropper over grænsen, men blev mødte af en fanatisktfanatisk modstand fra den muhammedanskemuslimske befolknings side. Efter, at de havde intaget [[Mostar]] den 4. august og bjergfæstningen Klobuk den 25. september, var annekteringen fuldført. Provinsens styrelse lød senere under en militærguvernør i Sarajevo. Da den almindelige [[værnepligt]] blev indført i Hercegovina i 1881, udbrød et oprør, som i 1882 blev undertvunget med våbenmagt. Ved proklamation af 5. oktober 1908 ophævede kejser [[Frans Josef]] Berlintraktatens bestemmelser og erklærede sig Bosniens og Hercegovinas suveræne overhoved og indførte den østrigske [[arvefølge]]ordning, idet begge lande ved samme lejlighed fik tilkendt medborgerlige rettigheder i fuld omfatning.<ref>[http://runeberg.org/nfbk/0266.html ''Nordisk Familjebok'', Uggleupplagan bind 11 (1909), sp. 491-492; opslag: Hercegovina]</ref>
 
Ved [[Berlintraktaten]] 1878 overdroges forvaltningen af Bosnien og Hercegovina til [[Østrig-Ungarn]] efter, at de to sydøstlige områder [[Niksic]] og [[Piva]] var blevet udskilte fra Hercegovina og lagt til Montenegro. Den 31. juli 1878 rykkede østrig-ungarske tropper over grænsen, men blev mødte af en fanatiskt modstand fra den muhammedanske befolknings side. Efter, at de havde intaget [[Mostar]] den 4. august og bjergfæstningen Klobuk den 25. september, var annekteringen fuldført. Provinsens styrelse lød senere under en militærguvernør i Sarajevo. Da den almindelige [[værnepligt]] blev indført i Hercegovina i 1881, udbrød et oprør, som i 1882 blev undertvunget med våbenmagt. Ved proklamation af 5. oktober 1908 ophævede kejser [[Frans Josef]] Berlintraktatens bestemmelser og erklærede sig Bosniens og Hercegovinas suveræne overhoved og indførte den østrigske [[arvefølge]]ordning, idet begge lande ved samme lejlighed fik tilkendt medborgerlige rettigheder i fuld omfatning.<ref>[http://runeberg.org/nfbk/0266.html ''Nordisk Familjebok'', Uggleupplagan bind 11 (1909), sp. 491-492; opslag: Hercegovina]</ref>
 
=== Under Kongeriget Jugoslavien ===
Hercegovina underlagdes efter [[1. verdenskrig]] ved [[Saint-Germain-traktaten]] den [[10. september]] [[1919]] [[Kongeriget Jugoslavien]], hvor det sammen med Bosnien dannede provinsen Bosnien-Hercegovina, somder omfattede 51.199&nbsp; km<sup>2</sup> og talte 1.876.543 indbyggere i 1921.<ref>[http://runeberg.org/nfcp/0206.html ''Nordisk Familjebok'', Uggleupplagan, bind 36 (1924), sp. 367; opslag: Hercegovina]</ref>
 
Hercegovina underlagdes efter [[1. verdenskrig]] ved [[Saint-Germain-traktaten]] den [[10. september]] [[1919]] [[Kongeriget Jugoslavien]], hvor det sammen med Bosnien dannede provinsen Bosnien-Hercegovina, som omfattede 51.199&nbsp;km<sup>2</sup> og talte 1.876.543 indbyggere i 1921.<ref>[http://runeberg.org/nfcp/0206.html ''Nordisk Familjebok'', Uggleupplagan, bind 36 (1924), sp. 367; opslag: Hercegovina]</ref>
 
== Hercegovina i dag ==
[[Fil:Hercegovacko Neretvanski kanton.jpg|thumb|300px|Forår i Hercegovina]]
 
De vestlige dele af regionen er stort set beboet af kroater, mens serberne mest holder til i øst. I den centrale [[Neretva]]dal er der mange bosniaker, der bor i byerne [[Mostar]], [[Konjic]] og [[Stolac]]. IndbyggerneBefolkningen i Hercegovina var etnisk opblandedeblandede før [[Jugoslavien-krigene]] og [[Anden verdenskrig]]. Begge disse krige medførte [[etnisk udrensning]] i stor skala.
 
Floden [[Neretva]] dominerer i Hercegovina og løber blandt andet gennem byen Mostar og deler byen i to. Den kendte bro [[Stari Most]] krydser floden i byen. Floden løber også gennem byen Capljina og ind i [[Kroatien]], før den munder ud i [[Adriaterhavet]]. Mostar er den eneste by i regionen med mere end 100.000 indbyggere. Der er ingen storbyer i Hercegovina, som man har det i Bosnien, men de er alligevel historiske og kendte.