Det latinske alfabet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Datomærker eftersyn-skabeloner
No edit summary
Linje 4:
'''Det latinske alfabet''' (også kaldet '''det romerske alfabet''') er det mest brugte [[alfabet]]iske skrivesystem i verden i dag. Det udvikledes fra den vestlige version af det [[græske alfabet]], kaldet det cumaeïske alfabet fra Cumae i Syditalien. Det var modificeret af [[etrusker]]ne, og romerne tilpassede det for at skrive på det [[latin|latinske sprog]].
 
A B C D E F Z H I K L M N O P Q R S T V X er en tidlig (archaïskarkaisk) udgave af det latinske alfabet. C stod også for G, jf. at navneforkortelsen C betyder Gaius. K var sjældent anvendt, idet de fleste ord med k-lyd stavedes med C. Bogstaverne I og V brugtes både som [[Vokal (sprog)|vokal]] og [[konsonant]] og blev først i middelalderen suppleret med J og U. Bogstavet W er en middelalderlig konstruktion i [[germansk]]e sprog. Y (og for det meste også X og Z) finder man i ord indlånt fra [[græsk]], som var det sprog, man lånte fra, som i vore dage fra engelsk.
 
Det latinske alfabet i moderne udgave er som grundbestand det alfabet, der kendes i engelsk: Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz. Dertil kommer, at en række lande har specialbogstaver og ligaturer som: Ææ Øø [[Þ|Þþ]] [[Ð|Ðð]] [[ß]] [[ł]] samt diakritiske tegn over bogstaver: Åå Öö Ëë Üü m.fl.
 
Specialbogstaver, [[ligatur]]er og [[diakritisk tegn|diakritiske tegn]] tjener til præcisering af udtalegengivelser. De pågældende [[lyd]]e findes i reglen også på engelsk og f.eks. fransk, men således at man anvender bogstavkombinationer til at gengive det, der på andre sprog kan gengives ved et enkelt bogstav.
 
Ø-lyden findes på fransk i ordet ''bœuf'' (okse), som er indlånt til dansk ''bøf'', og engelsk ''nerd'' udtales som ''nørd'', som da også er det nye danske ord for det samme.
{{ingen kilder|dato=juni 2017}}
{{Typografiske udtryk og tegn|state=collapsed}}