Radio: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m +link
m Små sproglige justeringer.
Linje 4:
<ref>Dictionary of Electronics By Rudolf F. Graf (1974). Page 467.</ref>
 
Set fra et teknisk synspunkt skelner man mellem '''radiofoni''' (envejskommunikation) og '''radiotelefoni''' (tovejskommunikation). Radiofoni, der jo blandt andetkan bruges til at sende tale og [[musik]], og kan via [[FM-radio]] og [[DAB-radio]] gengive [[lyd]]e ved næsten alle hørbare [[frekvens]]er,. mensRadiotelefoni radiotelefonibruges (somtil detkommunikation bruges i bl.a.fra [[skib]]e, [[flyvemaskine]]r og [[hyrevogn]]e) ikkeog giverhar ikke nær den samme lydkvalitet. Til gengæld optager de enkelte [[radiokanal]]er til radiotelefoni typisk kun en femtendedel af den "'plads"' i [[frekvensbånd]]et, som kræves af en radiofonistation med den bedre lydkvalitet kræver.
 
Radiofoni anvendes f.eks. til at sende [[radiokanal]]-, [[internet]]- eller [[tv-kanal]]-[[signal]]er (programmer) til et antal [[radiomodtager]]e eller [[fjernsynsmodtager]]e (lyttere eller seere), som tilhører en stor gruppe.
 
Den første radiokommunikation omkring år 1900 anvendte en [[kohærer]] -baseret detektor -radiomodtager - og en [[gnistsender]] eller en [[buesender]].
 
Radioen blev opfundet i 1900'erne af elektronikingeniøren [[Nikola Tesla]].