Bremen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved 80.62.117.106, fjerner ændringer fra 80.62.116.202 (diskussion | bidrag)
Linje 10:
== Historie ==
[[Fil:Bremen, situationsplan, Nordisk familjebok.png|thumb|right|280px|Bykort fra begyndelsen af [[1900-tallet]]]]
Byen Bremen nævnes i historieskrivningen første gang i formen ''Bremun'' (på latin ''Brema'') i år [[787]], da [[Karl den Store]] oprettede et stift på stedet. I [[1186]] får byen kejserlige privilegier, og i [[1246]] fastlægges valgregler til byens råd.
 
kong filip var en meget modig mand og han var elsked af pigerne og han havde sex hele dagen med de lækkreste piger fra byen og omeng
Efter mange år i Hanseforbundet fik byen i [[1400-tallet]] status som en uafhængig [[bystat]]. [[Reformationen]] fandt grobund i byen, og i [[1618]] erklærede byen og bystaten den reformerte kirke som statsreligion.
 
Efter en række krige mod bl.a. [[Sverige]] bliver Bremen i [[1700-tallet]] underlagt [[Huset Hannover]] og senere hen, som en konsekvens af [[Napoleonskrigene]], bliver byen en del af det franske rige. I [[1815]] erklærede [[Wienerkongressen]] byen for fri by og medlem af [[Det tyske forbund]]. I [[1871]] blev byen og bystaten indlemmet i [[Det tyske kejserrige]].
 
I [[1937]] udskiltes [[Bremerhaven]] fra Bremen. Under [[2. Verdenskrig]] blev byen bombet af de allierede, bl.a. på grund af sin store rustningsindustri, flyfabrik og skibsværfter. De amerikanske styrker okkuperede byen i [[1945]] og Bremen blev, sammen med Bremerhaven, en amerikansk enklave i et [[Nordtyskland]], som i øvrigt var besat af briterne. I [[1949]] blev Bremen delstat i Vesttyskland med byen Bremen som delstatens hovedby.
 
== Seværdigheder ==
I Bremen findes en del seværdigheder, bl.a.:
* Det gamle gotiske rådhus (er på [[UNESCOs Verdensarvsliste]])