Budjonnovsk: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
linkfix, + kort oa ret
rettet translit
Linje 48:
 
== Geografi ==
BudjonovskBudjonnovsk ligger i oplandet til [[Kaukasus]] langs floden [[Kuma (flod)|Kuma]], ca. 220 km. sydøst for [[Stavropol]].
 
== Befolkning ==
BudjonovskBudjonnovsk havde ved sidste folketælling i 2005 65.555 indbyggere,
 
'''Indbyggerudvikling'''
Linje 95:
 
== Historie ==
BudjonovskBudjonnovsk ligger strategisk godt placeret ved en af de gamle handelsruter fra [[Asien]] til [[Europa]]. Fra det [[13. århundrede|13.]] til det [[16. århundrede]] lå der på stedet en tatarisk/mongolsk by vged navn ''Madschar'' (''Маджар''). I den anden halvdel af det [[18. århundrede]] tilfaldt området Rusland og en militær koloni blev etableret på området under navnet ''Staryje Mashary''. I [[1799]] blev den navngivet ''Svjatoj Krest'' (''Святой Крест'') og fik officielt status af en by. I [[1920]] blev byen omdøbt til ''Prikumsk'' (''Прикумск'') og I [[1935]] igen omdøbt til BudjonovskBudjonnovsk efter den [[Sovjetunionen|sovjetiske]] general [[Semjon Budjonny]] ([[1883]]-[[1973]]). Under [[2. verdenskrig]] kom byen under [[Tyskland|tysk]] besættelse fra den [[6. august]] [[1942]] til [[11. januar]] [[1943]]. I [[1957]] skiftede byen igen navn, tilbage til ''Prikumsk'' og i [[1973]] tilbage til BudjonovskBudjonnovsk. I dagene fra [[14. juni]] [[1995]] til den [[19. juni]] [[1995]] blev byen udsat for et [[Terrorangrebet i Budyonnovsk 1995|terror angreb mod byens hospital]] hvor mellem 1.500 og 1.800 civile – hovedsageligt hospitalsindlagte, inkl. fødende kvinder, nyfødte babyer og omkring 150 børn – blev holdt gidsler af [[Tjetjenien|tjetjenske]] terrorister under anførelse af [[Sjamil Basajev]], der ultimativt efterlod over 140 døde og mere end 400 sårede.
 
== Økonomi ==
BudjonovskBudjonnovsk er et lokalt center for kemisk industri og har desuden en omfattende landbrugsindustri og nogen tekstilindustri. I området omkring byen findes olie og gas og der dyrkes korn og der er frugtplantager og vinmarker.
 
== Uddannelse ==
BudjonovskBudjonnovsk er tilhørssted for flere landbrugsskoler og en skole for vinavl. Derudover er der en lokal udlægger af Stavropols universitetet.
 
== Kultur ==
Linje 107:
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.budennovsk.net/ BudjonovskBudjonnovsk informations- og underholdningsportal] {{ru sprog}}
* [http://www.budgorod.ru/ Byens officielle side] {{ru sprog}}
* [http://www.budennovsk.ru/ Informationsportal] {{ru sprog}}
* [http://weather.stv.ru/budennovsk Lokal vejrudsigt for BudjonovskBudjonnovsk] {{ru sprog}}
* [http://www.prikumsk.land.ru/index.html BudjonovskBudjonnovsk informationsportal] {{ru sprog}}
* [http://www.agentura.ru/library/spetsnaz50/budennovsk/ Om terrorangrebet i 1995] {{ru sprog}}