Sabel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 2:
 
[[Fil:Sabre-photo.jpg|thumb|En sabel]]
En '''sabel''' er et enægget [[sværd]] med spids til stikhug og hugstik. Grebet er krumt til æggetsæggens side, fordifor sablenat har ingenforbedre knabhåndteringen. Som håndbeskyttelse har en sabel parerstangen eller fistbøjleparerbøjle. Sablen er lettere end sværdet og krumningenblev varisær enanvendt stor fordel foraf kavaleriet, men kan til gengæld ingen skade gøre ved en der bærer rustning.
 
Sablen er kendt siden det 2. århundrede fra [[Persien]] og kom formentlig medtil [[Avarerne]]Europa tilmed [[Ungarn]]avar-stammer i
i det 8. århundrede. IVåbnet Midteuropablev var sablendog ikke særlig udbredt pga.i ulempenEuropa vedfør rustning. Først iomkring 1800-tallet, blevhvor anvendelsenisær afberedne krummestyrker sablertog meredet almindeligti for kavalerietanvendelse. <ref>Heinrich Müller, Hartmut Kölling, Europäische Hieb- und Stichwaffen aus der Sammlung des Museums für Deutsche Geschichte. Berlin 4. Aufl. 1986. 34-36.</ref>
Under [[Napoleon]]skrigeneNapoleonskrigene blev alle franske [[infanteri]]sterinfanteristyrker udstyret med en kort sabel, men da den var så godt som ubrugelig i kamp mod kavaleri, indførtes [[bajonet]]tenbajonettenten til erstatning. I Europa brugtes sabler i krig til første verdenskrig.
 
Sabler har ikke [[taktik|taktisk]]nogen praktisk betydning nu om dage, men anvendes fortrinsvis i forbindelse med [[ceremoni]]erceremonielt, som pynt og til konkurrence[[fægtning]]sport.
 
== Kilder ==