Tøsedrengene: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 22:
== Historie ==
 
Tøsedrengene blev stiftet af Klaus Kjellerup og Henrik Stanley Møller i 1978, og den grundlæggende ide med gruppen var at spille [[reggae]] på dansk. Det var dog først, da der kom piger med i orkestret, at der kom skred i karrieren. Dette skete midtefter under indspilningenudgivelsen af gruppens andet album i [[1980|1981]], ''[[Tiden står stille]]'', som blandt andet indeholdt stor-hittet "Sig du ka' li' mig". Gruppen blev først udvidet med Anne Dorte Michelsen og [[Gitte Naur]], som havde optrådt som korsangere på albummet, og senere i [[1981]] blev Gitte Naur erstattet af Maria Bramsen. Naur blev forsanger i gruppen [[News]].
 
Gennembrudshittet "Sig du ka' li' mig" er skrevet af Klaus Kjellerup og Anne Dorte Michelsen. Gruppen ramte publikum med enkle omkvæd, tilsat reggae-rytmer og danske kærlighedstekster med mening. Dette var ikke så almindeligt i [[1979]], hvor de danske musiktekster (med få undtagelser) kun bestod af "sjove" tekster, politiske tekster eller var på engelsk.
Linje 28:
Succesen blev for alvor slået fast med pladerne ''[[Tøsedrengene 3]]'' i [[1982]] og ''[[Alle vore håb]]'' i [[1983]]. Samtidig turnerede Tøsedrengene landet rundt til udsolgte koncerthuse og sportshaller. De mest markante gruppemedlemmer var komponisterne Michael Bruun og Klaus Kjellerup, der leverede hit på hit i perioden 1981-1985, og sangerinden og tekstforfatteren Anne Dorte Michelsen, hvis tekster og høje klangfulde stemme gav orkestrets fremtoning et på én gang ærligt og uskyldigt præg.
 
De øvrige medlemmer Aage Hagen, Henrik Stanley Møller, Jan Sivertsen og Maria Bramsen bidrog alle hver med deres evner og personligheder til at fuldende billedet af et velfungerende kollektiv, hvor der var plads til alle. Efterhånden blev det et problem at blive enige, da der ikke var en leder af gruppen. Dette førte i efteråret 1983 til Klaus Kjellerups (frivillige) farvel til gruppen. Tøsedrengenes status var dengang så stor, at dette brud kom på forsiden af alleformiddagsaviserne landetsog aviserblev ogomtalt i middagsradioavisenradioavisen.
 
De øvrige Tøsedrenge fortsatte imidlertid, først med [[Rene Szczyrbak]] og senere med [[Lars Danielsson (dansk bassist)|Lars Danielsson]] til afløsning for Klaus Kjellerup, og gruppen lavede yderligere to album, hvoraf det første af dem, ''[[Tiden er klog]]'', satte salgsrekord. Gruppen opløstes i 1985 kort efter udsendelsen af det sidste Tøsedrenge-album, ''[[I sikre hænder]]'', som ikke kunne leve op til forgængeren, i hvert fald ikke i salgsmæssig forstand.