Aktantmodellen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
m Gendannelse til seneste version ved KnudW, fjerner ændringer fra 80.198.74.51 (diskussion | bidrag)
Linje 3:
Ved analyse af eventyrets [[komposition]], kan man bruge [[kontraktmodellen]].
 
En aktantmodel kan man bruge til at finde ud af, hvad det er for nogle roller, personerne har i fx en film, en reklame, en novelle og andre tekster. Rollerne kalder man [[aktant]]er, og det er deraf, modellen har fået sit navn. Aktantmodellen er lettest at bruge på eventyr og andre tekster, som er meget konkrete, men den kan mere eller mindre bruges på alle tekster. Man skal bare tænke sig lidt mere om og finde sig i, at man ikke altid kan udfylde alle rollerne. Den er god til at sammenligne tekster med.
En
aktantmodel kan man bruge til at finde ud af, hvad det er for nogle roller, personerne har i fx en film, en reklame, en novelle og andre tekster. Rollerne kalder man [[aktant]]er, og det er deraf, modellen har fået sit navn. Aktantmodellen er lettest at bruge på eventyr og andre tekster, som er meget konkrete, men den kan mere eller mindre bruges på alle tekster. Man skal bare tænke sig lidt mere om og finde sig i, at man ikke altid kan udfylde alle rollerne. Den er god til at sammenligne tekster med.
 
I aktantmodellen er der 6 roller (aktanter) der kan gives, disse 6 er (eksemplerne i parentes er ikke fra ovennævnte eksempel):
Line 47 ⟶ 46:
Aktantmodellen er ikke det samme som en færdig analyse af en tekst. Hvis man "bare" laver en aktantmodel, har man ikke sagt så meget, men den er et godt udgangspunkt. Dertil er den velegnet til hurtigt at definere konflikten i historien, herunder de to modpoler som etablerer spændingsfladen og dermed historiens [[plot]].
{{ingen kilder|dato=maj 2015}}
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.studieportalen.dk/Video/Aktantmodellen-76.aspx Gennemgang af aktantmodellen på studieportalen]