Isotop: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m småtilføj
m småtilføj
Linje 5:
De fleste fundne isotoper i [[jordskorpen]] er '''stabile isotoper''', hvilket betyder at isotoperne i princippet har en levetid på uendelig lang tid. Eksempler på stabile isotoper [[helium-4]], [[hydrogen-1]] og [[kulstof-12]].
 
'''Ustabile isotoper''' eller '''radioaktive isotoper''' er isotoper, som [[Radioaktive henfald|henfalder]] til andre isotoper af samme grundstof eller andre grundstoffer. Eksempler på ustabile isotoper [[helium-5]], [[tritium]] og [[kulstof-14]]. Se også [[radionuklid]].
 
Altså varierer atommassen i et grundstof afhængigt af neutrontallet, og dermed hvilken isotop der er tale om. For at kunne skelne mellem de enkelte grundstoffers isotoper, så skrives de i videnskabelig [[nomenklatur]] ved grundstoffets navn, som er efterfulgt af en bindestreg og antallet af [[nukleon]]er ([[proton]]er og [[neutron]]er) i atomkernen (f.eks. Jern-57, Uran-238, [[Helium-3]]). I symbolsk form angives antallet af [[nukleon]]er ved et hævet præfiks før grundstoffets symbol (f.eks. <sup>57</sup>Fe, <sup>238</sup>U, <sup>3</sup>He).