Monopteros: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
ens størrelse på billeder = ingen fast størrelse
m Stilistisk oprydning
Linje 2:
[[Fil:Eutin_Monopteros.jpg|thumb|Soltempel af [[C.F. Hansen (arkitekt)|C.F. Hansen]] i Eutiner Slotspark]]
[[Fil:Monopteros at Gaalgebierg Luxenborg.jpg|thumb|Monopteros i Gaalgebierg, [[Luxenborg]]]]
En '''monopteros''' (Oldgræsk: ὁ μονόπτερος fra Polytonic: μόνος kun, single, alene og τὸ πτερόν, fløj) er en cirkulær [[kolonnade]] der understøtter et tag, men udeni nogenmodsætning til en tholos uden vægge og indre rum ([[cella]]).
 
I barok og klassicistiskeklassicistisk arkitektur er en monopteros som enet "musesmusernes tempel" et populært motiv i engelske og franske haver. De monopteros forekommer også i tyske parker som i [[Den engelske have]] i [[München]] og i Hayns Park i [[Hamburg-Eppendorf]]. Mange brønde i parker og spa-centre har udseende af en monopteros. Mange monopteroi har en [[staffageporticus]] strukturerplaceret foran som en [[porticusstaffage]], placeret foran monopterosen. DisseSådan haren ogsåporticus kun en dekorativ funktion, fordi deden ikke er nødvendigenødvendig for at tilvejebringe ensom indgang til et tempeltemplet, somda det er åbenåbent på alle sider.
 
Mange monopteroi beskrives som [[rotunde]]r på grund af deres cirkulærerunde grundplan. Tholos også går med det navngrundrids. Men mange monopteroi har firkantedefirkantet eller polygonalepolygonalt planer, som ikke ville blive beskrevet som rotundergrundrids. Et eksempel er musernesdet sekskantede tempel med musen, [[Polyhymnia]], ved [[Tiefurt House|Tiefurt slot]], deri har en sekskantet grundplan[[Weimar]].
 
== Eksterne henvisninger ==