Mutation: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Links
Addition: mutationstyper
Linje 8:
 
Når mutationer opstår i kroppens celler, kaldes det for somatiske mutationer. Sådan en mutation kan ikke nedarves, men kan give anledning til en [[klon]] af celler. Normalt har menneskekroppen kraftige reparationsmekanismer der hindrer at kroppen bliver til en cellemosaik.
 
== Mutationstyper ==
Der findes mange typer af mutationer, derfor inddeles de alt efter hvad ændringen er i DNA’et. Disse ændringer kan variere fra enkelte ændringer i [[nukleinsyre]] til duplikationer af store stykker DNA.
 
=== Substitution ===
En nukleinsyre erstattes med en anden nukleinsyre. Dette kan resultere i [[nonsensmutation]], tavs mutation eller en [[missense-mutation]].
 
=== Deletion ===
Et stykke DNA slettes, dette stykke kan være én eller flere nukleinsyrer. Som DNA koder i tripletter (se [[codon]]) kan en deletion hvori et antal af nukleinsyrer der ikke er et multipla af tre <math>(3,6,9,12, ...)</math> resultere i en [[frameshift-mutation]].
 
=== Insertion ===
Et stykke DNA indsættes i sekvensen, bestående af én eller flere nukleinsyrer. Dette kan resultere i en missense-, nonsens- samt en [[frameshift-mutation]].
 
=== Duplikation ===
Et stykke DNA bliver kopieret en eller flere gange, hvilket kan ændre funktionen af proteinet.
 
== Se også ==