Greven af Monte Cristo: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Bot: ensretter film-link med årstal i parentes
Smårettelser + fransk titel
Linje 1:
{{Kursiveret titel}}
{{Infoboks bog
| titel = Greven af Monte Cristo
Line 23 ⟶ 24:
| fortsættelse =
}}
'''''Greven af Monte-Cristo''''' ({{lang-fr|Le Comte de Monte-Cristo}}) er en [[roman]] af [[Alexandre Dumas, den ældre|Alexandre Dumas d.Æ.]] fra [[1844]]. De fleste danske oversættelser hedder ''Greven af Monte Christo''. Den og ''[[De Tre Musketerer]]'' er Dumas' mest populære romaner.
 
Romanen var avis[[føljeton]] i ''Le Journal des débats'' i 18 dele. De første afsnit kom fra [[28. august]] til [[26. november]] 1844, mens resten kom fra [[20. juni]] [[1845]] til [[15. januar]] [[1846]].
 
Handlingen udspiller sig i tiden efter den [[franske revolution]] og [[Napoleon 1. af Frankrig|Napoleons]] kejserdømme i årene [[1814]]-[[1838|38]]. Napoleons stjerne er dalet, og restaurationen sker under [[Ludvig 18. af Frankrig|Ludvig 18.]] og [[Karl 10. af Frankrig|Karl 10.]]. [[Julirevolutionen]] følger i [[1830]], hvor den såkaldte borgerkonge [[Ludvig-Filip af Frankrig|Ludvig-Filip]] kommer på den franske trone. Den historiske baggrund er et helt fundamentalt element i handlingen. Bogens temaer er bedrag, forræderi, kærlighed, retfærdighed og ikke mindst hævn.
 
{{spoiler}}
Line 51 ⟶ 52:
 
== Politisk baggrund ==
Romanen blev skrevet og fik succes i løbet af 1844 – 48. I 1836 og 1840 optog to bonapartistiske statskupforsøg sindene, og den senere kejser Napoleon III sad fængslet til 1846, hvor det lykkedes ham at flygte til England. Dumas' forhold til bonapartismen var præget af, at han var søn af den general Dumas, der var født som slave på St. Domingue og blev en af revolutionens store helte, men som blev udstødt af hæren da kejserdømmet indførte racelove i 1802.
 
Alexandre Dumas har beskrevet romanens fødsel i en artikel han kaldte ''Greven af Monte-Cristos fødselsattest'' <!-- Denne artikel er bl. a. udgivet som anneks i Pleiadeudgaven af romanen -->. Det fremgår at han i 1841 havde hyppig kontakt med Napoleon I's bror Jerome, som boede i Firenze. Dumas foretog en sejltur fra Livorno til øerne Elba og Monte-Cristo i selskab med Jeromes søn, prins Napoleon. Da Monte-Cristo øen var karantænepligtig, gik de ikke i land, men Dumas insisterede på at sejle rundt om øen, fordi han, som han sagde, agtede at skrive en roman inspireret af denne sejltur. Romanen skildrer en person som flygter fra en [[Livsvarigt fængsel|fængselsstraf på livstid]] og dukker op i Paris som en uudgrundelig og magtfuld verdensmand. Dette gentog sig et par år efter bogens offentliggørelse i virkelighedens verden med Napoleon III og Det andet Kejserdømme. I de begivenheder, der fældede borgerkongen Louis-Philippe og gjorde Louis-Napoleon til republikkens første folkevalgte præsident, var Dumas ikke på den bonapartistiske side. Ved folkeafstemningen i 1848 stemte han på Cavaignac.