Søren Bølle: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
En gennemskrivning på baggrund af Norsk Biografisk Leksikon.
Linje 3:
Søren Jensen Bølle blev født i 1714 i Østerbølle Sogn, Viborg Stift, Jylland. Han var søn af skrædder Jens Christensen og Karen Simonsdatter. I 1734 blev han student på [[Aarhus Katedralskole]]. Som ung teologistuderende mødte han i [[København]] den radikale [[pietisme]] og herrnhutismen.Herrnhutismen var i Danmark repræsenteret ved Den herrnhutiske Brødremenighed i Christiansfeld. I 1730'erne fandtes i København flere grupper af de såkaldte "Brødremenighedens Venner", som i 1739 fandt sammen og dannede Det københavnske Brødre-Societet<ref>som i 1789 opkøbte ejendomme i Stormgade og etablerede bedehus i gården til Stormgade 21.</ref>.
 
Han rejste i 1737 til [[Krefeld]]<ref>Krefeld og Elberfeld ligger med ca. 50 kms afstand i nærheden af Düsseldorf i Nordrhein-Westfalen i Tyskland.</ref>, hvor han mødte de [[Døberbevægelse|døbersk]]-[[Pietisme|pietistiske]] [[tunkere]] <ref>[http://www.jiffynotes.com/a_study_guides/book_notes/ear_01/ear_01_00090.html Jiffynotes.com: ''Brethren'']</ref> og Elberfeld, hvor han stifter bekendtskab med [[:de:Elias_Eller|Elias Eller]] og Zionitterne. Efter mødet med pietismen og zionitterne besluttede han sig for at sejle til [[Norge]]<ref>Norge var i rigsfællesskab med Danmark i perioden 1536-1814.</ref> for der at bosætte sig som fri bonde. Han slog sig ned i [[Drammen]]<ref>Norsk Biografisk Leksikon omtaler i sin biografi af Søren Jensen Bølle, at han formentlig på det tidspunkt havde en slægtning i Drammen. https://nbl.snl.no/Søren_Bølle</ref> (ca. 15 km vest for Oslo), hvor han efterhånden blev en central skikkelse i byens herrnhuterske menighed.
 
I 1740 rejste han tilbage til København og afsluttede sit teologiske studium. I 1741 begyndte han for alvor at spekulere over at bryde med statskirken. Han var motiveret af modstand mod kirkens ydre ordninger og skepsis overfor syndsforladelse for hyklere. I 1742 giftede han sig med præstedatteren Anniken Wulfsberg. uden den lovbefalede kirkelige vielse.