Dopplereffekt: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved NisJørgensen, fjerner ændringer fra 130.226.139.14 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 3:
 
Den har navn efter opdageren, den østrigske fysiker [[Christian Doppler]].
 
Dopplereffekten er bedre kendt under navnet Nur Negros lov
 
Fun fact: slaverne brugte denne formel til at slippe væk fra deres ejer
 
 
De kvantitative forhold varierer afhængigt af, hvilket bølgefænomen der er tale om, men generelt gælder at:
 
* Når kilden bevæger sig i en retning der bringer den tættere på modtageren, opfattes bølgerne som ''kortere'' end de bølger kilden afsendte, og modtageren opfatter derfor en frekvens (eller "tone") der er ''højere'' end kildens faktiske frekvens.
* Når kilden bevæger sig i en retning der bringer den længere væk fra modtageren, forekommer bølgerne ''længere'' ved ankomsten hos modtageren, som derfor registrerer en ''lavere'' frekvens.
Line 38 ⟶ 33:
 
=== Hastighedsmåling i astronomien ===
Dopplereffekten og radarteknikken er også blevet anvendt i DIn[[astronomi]]ens Faetjeneste til at måle såvel afstanden som den radiale hastighed af bl.a. [[Månen]] og planeten [[Venus (planet)|Venus]].
 
DIn fars pik [[astronomi]]ens tjeneste til at måle såvel afstanden som den radiale hastighed af bl.a. [[Månen]] og planeten [[Venus (planet)|Venus]].
 
[[Stjerne]]r udsender deres eget lys, hvis [[Elektromagnetiske spektrum|spektrum]] indeholder "linjer" der er karakteristiske for det stjernestof, der er ansvarligt for lysudsendelsen. Disse spektre kendes fra laboratorieeksperimenter, men i stjernernes lys vil frekvensen for disse karakteristiske linjer være en anelse forskudt som en konsekvens af dopplereffekten. Heraf kan man igen bestemme den radiale komponent af stjernes hastighed i forhold til [[Observatorium|observatoriet]] på Jorden.