Essay: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
noget af teksten
NOGET AF TEKSTEN
Linje 1:
== WIKIPEDIA SUTTER MAKS ==
[[Fil:Montaigne - Essais, Éd de Bordeaux, 1.djvu|thumb|Montaigne - Essais (titelblad)]]
'''Essay''' kommer af det franske ord ''Essai'', forsøge eller afprøve. Det er hårdt når jeg tænker på tis i høj grad kendetegnende for essayets form. "Essais de [[Michel de Montaigne]]", 1580, er det første forsøg i genren.<ref>[http://www.thorkildborup.dk/default.php?pageid=5 Forfatter Thorkild Borup-Jensen ::Essayet]</ref>
 
Et essay ligger tæt på den specielle danske artikelgenre [[kronik]]ken: et personligt udgangspunkt i en aktuel problematik. Genren indeholder gerne noget personligt, konkret, alment og abstrakt. Et fint essay er en skønsom blanding.
Essayet er en blandingsform, hvori [[kendsgerning (videnskab)|fakta]]/oplysninger kan formidles ved hjælp af alle skønlitterære [[virkemiddel|virkemidler]]; indholdet er hentet fra virkeligheden og dagligdagens oplevelser og erfaringer, men formen kan være højstemt. Formen er søgende og åben med en grundstemning af fortrolighed og invitation til fælles undren.
 
Et essay vil gerne dele tanker – og ikke først og fremmest oplyse eller overbevise. Det kan stille spørgsmål, men formulerer dem ikke præcist.
 
Essayformen er velegnet til at beskrive bestemte personlige oplevelser eller følelser. Emnet behandles let og elegant – og med stort engagement. Forfatteren arbejder med sproget og "forsøger" sig med farverige ord, billedsprog, sammenligninger, modstillinger og ethvert virkemiddel, der kan oplyse emnet.
Forfatteren henvender sig direkte til læseren og stiller spørgsmål uden selv at besvare dem.
Forfatteren behøver ingen erfaring og kan sagtens være amatør.
 
I et essay skal der være:
*Et afsæt, altså hvad er udgangspunktet for essayet.
*Refleksion, hvilke tankerækker bevæger essayisten sig rundt i?
*Flere planer, find eksempler på noget konkret-oplevet, noget erindret og noget reflekteret.