Psykolog: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Nogle præciseringer og sproglige forbedringer samt tilføjelse af efterlyst kilde
Linje 1:
En '''Psykologpsykolog''' er en person, som har bestået kandidatuddannelsen som '''cand.psych.''' eller '''cand.pæd.psych.'''. En psykolog beskæftiger sig med [[psykologi]], der traditionelt beskæftiger sig medomhandler menneskets sjæle- og åndsliv.
 
Fra år 1994 har titlenbetegnelsen "psykolog" væretog ende tilsvarende akademiske forkortelser haft status som [[beskyttet titel]] og er således forbeholdt personer med kandidatuddannelsengennemført kandidatuddannelse som '''cand.psych.''' eller '''cand.pæd.psych.'''. Det bemærkes, at kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi (cand.pæd. i pædagogisk psykologi) fra Danmarks Pædagogiske Universitet netop '''''ikke''''' er en psykologuddannelse og ikke giver adgang til autorisation.<ref>[http://www.psykolognaevnet.dk/love-og-regler/titelbeskyttelse/ Psykolognævnet (Social- og Integrationsministeriet)]</ref> Titlen "psykolog" bliver ofteind misbrugtimellem forsøgt anvendt uberettiget i forbindelse med sammensatte ord, fx "sportspsykolog" eller "sprogpsykolog."<ref>[http://www.dp.dk/wp-content/uploads/GF14_materiale.pdf DANSK PSYKOLOG FORENING GENERALFORSAMLING 2014 - Side 22. Hentet den 6. marts 2016.]</ref> - hvilket fører til politianmeldelse.
 
Fra år 1994 har titlen "psykolog" været en [[beskyttet titel]] og forbeholdt personer med kandidatuddannelsen som '''cand.psych.'''. Det bemærkes, at kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi (cand.pæd. i pædagogisk psykologi) fra Danmarks Pædagogiske Universitet ikke er en psykologuddannelse og ikke giver adgang til autorisation.<ref>[http://www.psykolognaevnet.dk/love-og-regler/titelbeskyttelse/ Psykolognævnet (Social- og Integrationsministeriet)]</ref> Titlen "psykolog" bliver ofte misbrugt i forbindelse med sammensatte ord, fx "sportspsykolog" eller "sprogpsykolog."<ref>[http://www.dp.dk/wp-content/uploads/GF14_materiale.pdf DANSK PSYKOLOG FORENING GENERALFORSAMLING 2014 - Side 22. Hentet den 6. marts 2016.]</ref>
 
== Uddannelse ==
Line 8 ⟶ 9:
 
==== Nedlagte psykologuddannelser: cand.pæd.psych. og mag.art. i psykologi ====
De to nedlagte uddannelser ''[[Cand.pæd.]]psych.'' og ''mag.art ([[magisterkonferens]]) i psykologi'' sidestilles titelmæssigt med cand.psych.-uddannelsen og giver ligeledes ret til titlerne ''[[Cand.pæd.]]psych. i psykologi'' og ''mag.art ([[magisterkonferens]]) i psykologi''. Cand.pæd.psych.-uddannelsen ophørte i 2004 og kunne tages ved Danmarks Lærerhøjskole (Senere [[DPU|Danmarks Pædagogiske Universitet]], DPU, i dag DPU, Aarhus Universitet). DPU har efterfølgende oprettet en uddannelse til ''cand.pæd.i pædagogisk psykologi'' (titlen ses ofte skrevet forkert, enten "cand.pæd.pæd.psyk." eller "cand.pæd.pæd.psych."), der adskiller sig fra den gamle cand.pæd.psych, og som ikke sidestilles med cand.psych.
 
 
=== Autorisation og overenskomst med sygesikringen ===
Line 14 ⟶ 16:
 
Det er [[Psykolognævnet]] under Socialministeriet, der tildeler autorisation og fører register over autoriserede psykologer i Danmark. Psykolognævnet fungerer også som klageinstans og kan fratage autorisationen, såfremt psykologen ikke overholder etiske og behandlingsmæssige standarder. Psykologer med autorisation har ret til titlen ''cand.psych. aut.'' (eller ''aut. psykolog'').
 
 
=== Efteruddannelse og specialistuddannelse ===
Line 44 ⟶ 47:
Specialistuddannelserne - og de nedenfor nævnte specialpsykologuddannelser - svarer til den amerikanske Psy.D.-grad, hhv. den britiske D.Clin.Psych./Psych.D.
 
==== Specialpsykologuddannelse ====
Danske Regioner etablerede i 2011 en ny specialpsykologuddannelse i psykiatri målrettet psykologer. En specialpsykolog har en 4-årig efteruddannelse indenfor enten voksenpsykiatri eller børne- og ungdomspsykiatri. Specialpsykologuddannelsen kan påbegyndes af psykologer, der er autoriserede. Uddannelsen formaliserer blandt andet psykologernes kompetence til både at udrede, diagnosticere og koordinere og udføre behandling af patienter med psykiske lidelser på lige fod med speciallægerne.{{kilde<ref> mangler|datoSe [https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=marts134219 BEK nr 1303 af 25/11/2010] 2016}}</ref>
 
Uddannelsen består af et år på introduktionsuddannelsen og tre år på hoveduddannelsen. Både introduktions- og hoveduddannelsen indeholder en klinisk praksisdel og teoretisk kursusdel. Uddannelsen indeholder 495 timers teori samt vejledning i relation til de opgaver, som varetages under ansættelsen.
 
 
== Beskæftigelse og arbejdsområder ==
Ledighedsprocenten for psykologer i Danmark er relativ lav, i september 2009 lå den på 3,0%<ref>[http://www.psykologforum.dk/da/LonArbejdsvilkaar/Jobsoegende/Ledighedsstatistik.aspx Ledighedsstatistik, Dansk Psykologforening]</ref>.
 
Psykologer har meget variede jobmuligheder, f.eks.:
 
* [[KliniskEn klinisk psykolog]] arb.arbejder med psykologisk behandling ([[psykoterapi]] m.v.) og evt. diagnostik, f.eks. inden for psykiatrien på hospitaler eller som privatpraktiserende psykolog.
* [[Neuropsykolog]]En neuropsykolog arbejder f.eks.oftest med genoptræning og diagnostik af hjerneskadede eller forskning i hjernens funktion.
* [[PædagogiskEn pædagogisk psykolog]] arbejder f.eks.normalt som "skolepsykolog" i kommunernes [[pædagogisk psykologisk rådgivning]]er (PPR).
* En [[Arbejdsarbejds- og organisationspsykolog]], arbejder f.eks. som personalechef eller personalekonsulent.
* [[Underviserunderviser]]
* [[Forskerforsker]]
 
== Se også ==