Cammin-skrinet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
små¨ret
m Smårettelser
Linje 1:
[[Fil:Camminskrinet.jpg|thumb|200px|Kopi af Camminskrinet, udstillet på Nationalmuseet]]
 
'''Cammin-skrinet''' var et relikvieskrin med [[den hellige Cordulas]] [[relikvie]]r. Det blev fremstillet i den sene [[vikingetid]] omkring år 1000. Det var fremstillet i Sydskandinavien og blev opbevaret i Johannes Døber-domkirken (Katedra Sw.Jana Chrzciciela) i Kamień Pomorski, det tidligere [[Cammin]] i [[Pommern]] nu i [[Polen]]. Skrinet forsvandt i forbindelse med ødelæggelsen af domkirken under [[2. verdenskrig]], hvor kirkens indre næsten blev totalt ødelagt i en brand.
 
Skrinet var udformet i træ, beklædt med elghorn og indrammet med forgyldte bronzebånd. Elghornsbeklædningen var udskåret i [[Mammenstil]]. Skrinets målte 63x33x2663×33×26 cm. Det er bl.a. interessant, da dets form efterligner et af datidens vikingehuse. Grundformen er med buede langsider, der giver en krum tagryg. Cammin-skrinet har dermed været medvirkende til, at vi i dag kan rekonstruere vikingernes huse. Et eksempel på et sådant hus står ved [[Fyrkat]] ved [[Hobro]]
 
Cammin-skrinet er muligvis identisk med et skrin, som den islandske vikingehøvding [[Snorre Sturlasson]] ([[1179]]-[[1241]]) beretter om: kong [[Erik 1. Ejegod|Erik]] Ejegod gav skrinet til den norske konge [[Sigurd Jorsalfar]]. Han skænkede igen skrinet til kirken i [[Kungahälla]], og det blev i [[1135]] blev taget som bytte af [[vender]]e, der plyndrede kirken.