Qatar: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Geografi: Rettet sproglige fejl. Tilføjet udokumenteret nyt.
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
m Gendannelse til seneste version ved 2A02:AA7:460A:6A9A:CB6:491C:16BF:F53B, fjerner ændringer fra 2.141.25.101 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 99:
'''Qatar''' (officielt: ''Staten Qatar''; {{lang-ar|دولة قطر}}, ''Dawlat Qatar'') er et [[emirat]] ved [[den Persiske Bugt]].
 
Qatar er ifølge [[IMF]] det rigeste land i verden. Dette er bl.a. pga. af landets utrolig store [[gas]]- og oliereserver, der ligger i [[undergrund]]en. Derudover er Qatar et land i udvikling, som f.eks. [[De Forenede Arabiske Emirater|Emiraterne]], der med utrolig store bygnings- og [[infrastruktur]]elle projekter, skal sikre landet i fremtiden.
Qatar er ifølge [[IMF
 
[[Emir]]en, som er stats- og regeringschef, udnævner en regering. Der er hverken formelle politiske [[institution]]er eller [[Politisk parti|partier]]. Emir og regeringschef er [[sheik]] Khalifa bin Hamad ath-Thani (tiltrådte, da hans fætter blev afsat [[22. februar]] [[1972]]).
 
Qatar var en del af [[Osmanniske Rige|Det Osmanniske Rige]] fra [[1872]] til [[1914]]. Dets leder underskrev beskyttelsesaftaler med [[Storbritannien]] i [[1916]] og [[1934]]. Var i denne periode britisk indflydelsesområde. Blev selvstændigt [[1971]]. Qatar deltog i de allierede styrker mod [[Saddam Hussein]]s [[Irak]] i [[Golfkrigen]] ([[1991]]).
Quatar er blevet beskyldt for at finansiere terrororganisationen Daesh - den såkaldte islamiske stat.
 
Den vigtigste råvare er [[olie]], som har gjort landet til et af de rigeste i verden. I [[1989]] udgjorde [[råolie]] 91,1% af landets [[eksport]]. De vigtigste handelspartnere er [[Japan]], [[Italien]], Storbritannien, [[USA]], [[Tyskland]] og [[Frankrig]]. [[Stål]]- og [[cement]]industrier er opbygget i et forsøg på erhvervsspredning.