Fenol: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
→‎Medicinsk anvendelse: man erstattet af passiv.
m SVG + smårettelser
Linje 1:
[[Fil:Phenol chemical structure.pngsvg|thumb|Fenol]]
 
'''Fenol''' (af [[græsk (sprog)|græsk]] ''phainein'' = "lyse", "skinne" + -''ol'') phenol, karbol, hydroxybenzen eller '''karbolsyre''' er et hvidt, krystallinsk stof med den kemiske formel C<sub>6</sub>H<sub>5</sub>OH. Fenols smeltepunkt ligger på 43&nbsp;°C og kogepunktet på 182&nbsp;°C begge dele ved 1 atm. tryk (eller 101080 Pa). Det er ikke en ægte [[alkohol]], for [[hydroxyl]]gruppen er bundet til et umættet kulstofatom. Selv om fenol mangler en [[karboxyl]]gruppe (-COOH), optræder det som en svag syre, for fenolmolekylet har en tendens til at fraspalte H<sup>+</sup>ionen fra hydroxylgruppen.
Linje 13:
 
== Misbrug ==
Ved større doser fremkalder fenol svimmelhed, øresusen, opkastninger og mavesmerter, senere [[Krampe (biologi)|kramper]], [[nyre]]svigt og [[bevidstløshed]]. Mange af de fanger, der var indlagt på hospitalet i [[kz-lejr]]en [[Auschwitz]], blev dræbt ved injektion af fenol direkte i hjertet. Dr. [[John H. Kellogg]], som blev én af grundlæggerne af firmaet ''[[Kellogg's]]'', foreslog brugen af "ren karbolsyre på kvinders [[clitorisklitoris]] for at forhindre pigers [[onani]]" i bogen "''Plain facts for old and young"'', 1877.
 
== Simmersted -ulykken ==
Sent om aftenen den 20. januar [[1972]] kl. ca. 23.30<ref>[https://www.slaegtogdata.dk/aktuelt/arrangementer/region-syddanmark/statens-arkiver/aabenraa-2014/giftulykken-i-simmersted Giftulykken i Simmersted — Slægt og Data - DIS-Danmark<!-- Bot genereret titel -->]</ref> væltede en tankvogn med 20 tons fenol tæt på [[Simmersted]] vandværk. Ulykken var den første større forureningsulykke i Danmark. Myndighedernes indsats var ukoordineret og ineffektiv og førte til, at der blev udarbejdet beredskabsplaner for miljøkatastrofer i Danmark, og der blev indført en lang række krav til transport af miljøgifte.<ref>[http://www.graenseforeningen.dk/?q=leksikon/s/all/14152 Leksikon | Grænseforeningen - for en åben danskhed<!-- Bot genereret titel -->]</ref><ref>[http://www.simmersted.dk/egnens-historie/fenol-ulykken.html Fenol-ulykken<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
 
=== Se også ===
* [[Fenoler]]