Kinesisk skrift: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
m Gendannelse til seneste version ved EeveeSylveon, fjerner ændringer fra 212.112.155.101 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 2:
Et '''kinesisk skrifttegn''' eller Hànzì (kinesisk: 漢字 eller 汉字 betyder [[Han-dynastiet]]s skrifttegn) er et [[logogram]], der bruges til at skrive [[kinesisk (sproggruppe)|kinesisk]], [[japansk (sprog)|japansk]], nogle sjældne gange [[koreansk (sprog)|koreansk]], og også ældre former for [[vietnamesisk (sprog)|vietnamesisk]]. Skrifttegnene er på koreansk og japansk kendt som [[hanja]] og [[kanji]]. Hvert enkelt tegn repræsenterer en stavelse og stort set også en mening, og et enkelt eller flere tegn sammen kan udgøre et ord.
 
Hànzì er de officielle skrifttegn i blandt andet [[Kina]] og [[Taiwan,KinaTaiwan]], og ses gerne som to overlappende sæt af tegn, et ''traditionelt'' sæt og et ''[[Forenklet kinesisk|forenklet]]'' sæt med noget færre strøg pr. tegn. Det traditionelle sæt bruges i dag på [[Taiwan]] og også uofficielt i [[Hongkong]], mens det forenklede sæt officielt er standarden over hele [[Kina]].
 
På trods af at kinesiske dialekter er meget forskellige, giver hànzì et godt grundlag for forståelse mellem dialekterne. Selv om betydningen af et enkelt tegn kan variere meget i forskellige geografiske områder, vil man let kunne forstå lydforskellen og dermed tilnærme sig den lokale dialekt tegn for tegn. Det kinesiske sprog kan således siges at være forankret i hànzì.