Vækstfonden: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ
Fakta om Vækstfonden
Linje 1:
'''Vækstfonden'''
'''Vækstfonden''' er den danske stats finansieringsfond. Vækstfonden er en uafhængig [[fond (institution)|fond]] med en selvstændig lov, bestyrelse og direktion. Loven om Vækstfonden siger, at fonden skal fremme vækst og fornyelse i små og mellemstore virksomheder for på den måde at opnå større samfundsøkonomisk afkast. Vækstfonden medvirker til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille [[kapital]] og [[kompetence]] til rådighed. I samarbejde med private investorer har Vækstfonden siden 1992 medfinansieret vækst i over 5.400 virksomheder for et samlet tilsagn på mere end 15 mia. kr. Vækstfonden finansierer med lån og kautioner i samarbejde med danske finansieringsinstitutter. Vækstfondens afdeling for direkte investeringer, VF Venture, investerer med [[egenkapital]] i partnerskab med private investorer. De virksomheder, Vækstfonden har medfinansieret siden 1992, havde i 2013 tilsammen mere end 41.000 ansatte. <ref>[http://www.vf.dk/om-vaekstfonden.aspx Om Vækstfonden - Vækstfonden<!-- Bot genereret titel -->]</ref>.
 
Vækstfonden er en selvstændig fond, der ejes af den danske stat. Fonden yder finansiering til danske virksomheder ved at investere i venture- og small cap-buyout-fonde såvel som direkte i virksomheder, samt ved at yde lån og garantier i samarbejde med banker og andre private kapitaludbydere. Vækstfonden yder årligt finansiering til ca. 800 virksomheder for i alt ca. 2,5 milliarder danske kroner (336 millioner euro). Ved udgangen af 2017 udgjorde de samlede forvaltede aktiver ca. 20 milliarder danske kroner (2,7 milliarder euro).
 
'''Historie'''
 
Vækstfonden blev grundlagt i 1992 af den danske regering og finansierer innovation og vækst i danske virksomheder. Oprindeligt leverede fonden bløde lån til højrisikoprojekter. I 2001 skiftedes strategien mod venturekapitalinvesteringer og garanterede lån på markedsvilkår. Siden 2009 har fonden også tilbudt direkte lån.
 
I 2011 etablerede Vækstfonden en separat fondskasse, [https://www.danskvaekstkapital.dk/dvk1/ Dansk Vækstkapital I] – i samarbejde med en række danske pensionsfonde. Målet var at fordele mere risikovilligkapital fra pensionsfonde til små og mellemstore virksomheder gennem investeringer i venturefonde og små og mellemstore kapitalfonde. I 2015 blev et andet og lignende joint venture, [https://www.danskvaekstkapital.dk/dvk2/ Dansk Vækstkapital II], oprettet med et bredere udvalg af institutionelle investorer. Vækstfonden fungerer som investor og sekretariat for begge fonde.
 
I 2016 oprettede Vækstfonden Dansk Landbrugskapital i samarbejde med danske pensionsfonde. Dansk Landbrugskapital er en lånefond, der yder ansvarlige lån til landbrugssektoren.
 
I 2016 lancerede Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond en Business Angel Matching Fund. Fonden matcher investeringer fra danske business angles og forventes at investere i 100-150 danske virksomheder.
 
Vækstfonden fungerer også som sekretariat for [http://gronfond.dk/ Danmarks Grønne Investeringsfond], og er grundlægger af det offentlig-private nonprofit-initiativ [http://denmarkbridge.dk/ DenmarkBridge]. DenmarkBridge bringer danske virksomheder tættere på den teknologiske viden og udvikling i Silicon Valley ved at lette samarbejdet med Silicon Valley-baserede virksomheder og investorer.
 
'''Investeringer'''
 
Vækstfonden yder lån og garantier samt egenkapital til virksomheder i en bred vifte af brancher, herunder virksomheder fra Grønland og Færøerne. Venture investeringer fokuserer primært på teknologidrevne sektorer som biotech, medtech, edtech, it og robotteknologi. Investeringer gennem små og mellemstore fonde dækker et bredere udvalg af brancher.
 
'''Administrerende direktører'''
 
Christian Madsen Motzfeldt, 2001-
 
Bent Kimer, 1992-[[2000]]
 
'''Bestyrelsesformænd'''
 
Claus Gregersen, 2018-
 
[[Carsten Koch]], 2011-2018
 
Walther Thygesen, 2007-2010
 
Michael Fiorini, 2000-2006
 
Svend E. Bruun, 1998-2000
 
Erik K. Rauff, 1995-1998
 
Ove Ravn, 1992-1995
 
'''Udvalgte virksomheder Vækstfonden har investeret i eller ydet lån til'''
 
''Direkte investeringer:''
 
[[:en:Universal_Robots|Universal Robots]], direkte investering
 
[https://area9lyceum.com/ Area9 Lyceum], direkte investering
 
[[:en:Muuto|Muuto]], direkte investering
 
''Fund-of-funds:''
 
[http://forward-pharma.com Forward Pharma], gennem [https://nbcapital.net/ Nordic Biotech]
 
[https://www.asetek.com/ Asetek], gennem [https://www.sunstone.eu/ Sunstone Capital]
 
[[:en:Vivino|Vivino]], gennem [http://seedcapital.dk/ Seed Capital]
 
[[Trustpilot]], gennem [http://seedcapital.dk/ Seed Capital]
 
''Lån:''
 
[https://www.labster.com/ Labster]
 
[https://www.joejuice.com/ Joe & the Juice]
 
[https://gomore.com/ GoMore]
 
[http://www.millefood.dk/ Mille Food]
 
[https://www.agillic.com Agillic]
 
[https://fiberline.dk/ Fiberline]
 
==Referencer==