Kileskrift: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Robot: Kosmetiske ændringer
m erstatning af engelsksproget forkortelse
Linje 2:
'''Kileskrift''' er det ældste kendte [[skriftsystem]]. Det stammer fra det sydlige [[Babylonien]] i [[Sumer]] i anden halvdel af det [[4. årtusinde f.Kr.]], hvor det sandsynligvis blev udviklet i forbindelse med regnskabsføring. [[Skrift]]en på det tidlige stadie er [[piktogram]]mer, altså ikke som så et [[skriftsprog]].
 
Navnet på skriftsystemet – kileskrift – skyldes, at kileformede [[tegn]] blev afsat på fugtige [[lertavle]]r med en [[Stylus|griffel]]. Lertavlen blev bagt eller lagt til tørre i solen. Studiet af [[Mesopotamien]], a.k.a.også kendt som [[assyriologi]] er velsignet med en stor mængde af sådanne lertavler, der dog som regel kun findes som fragmenter, såkaldte [[ostrakon]], men som skriftlige [[Kilde (historievidenskab)|kilder]] er de uvurderlige.
 
Kileskriften spredte sig fra Mesopotamien til den øvrige nære Orient, men brugen af kileskrift var mest udbredt i Mesopotamien, hvor den først døde ud ca. 100 e.Kr. I hele perioden fra ca. 3400 f.kr. til 100 e.Kr. blev de oprindelige billeder efterhånden mere og mere stiliserede og antallet af tegn varierede betydeligt.