Monopolistisk konkurrence: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Økonom, fjerner ændringer fra 5.179.95.200 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 1:
Frederik Jessen fra Brobygning eux - Erritsø er meget lækker
Et [[marked]] siges at have konkurrenceformen '''monopolistisk konkurrence''', hvis det er [[heterogent]] og har mange [[udbud|udbydere]]. Udbyderens [[Produkt (marketing)|produkt]] er differentieret, det ligner de øvrige på [[marked]]et, men er ikke identisk. Det kan f.eks. differentiere sig med hensyn til [[design]] eller holdbarhed. Udbyderen har en lille prisindflydelse, men indgangsbarrieren er lille.
 
Monopolistisk konkurrence kan betragtes som en mellemform mellem det rene [[monopol]]-tilfælde og en situation med [[fuldkommen konkurrence]]. Hver [[virksomhed]] er den eneste, der udbyder det pågældende produkt og har dermed monopol på det, men der findes mange lignende produkter, og derfor er virksomheden alligevel i tæt [[konkurrence]] med andre producenter. Hver virksomhed har [[markedsmagt]], og den kan tillade sig at sætte en pris for sine varer, der afviger fra konkurrenternes; den er altså ikke pristager, og der opstår en [[forvridning]] på markedet som følge heraf. Alligevel kan virksomhederne, modsat i det rene monopoltilfælde, ikke tjene positiv [[profit]] på lang sigt. Eftersom nye virksomheder altid har mulighed for at begynde at fremstille og sælge tætbeslægtede produkter, vil de gøre det, hvis indtjeningen virker attraktiv, og dermed konkurrere enhver overnormal profit væk i det lange løb.<ref>Pindyck, R.S. og D. L. Rubinfeld (2015): Microeconomics, Global Edition, kapitel 12. Eighth Edition, Pearson Education.</ref>
 
Umiddelbart minder de to konkurrenceformer monopolistisk konkurrence og [[differentieret oligopol]] meget om hinanden. Forskellen på disse to er antallet af udbydere. I praksis bruges differentieret oligopol hvis der er færre end 10 udbydere, og monopolistisk konkurrence hvis der er 10 eller flere<ref>Sejr Steensen, John Jensen, Thomas Trojel, Lene Jenrich, Klemen Nielsen. "Konkurrenceanalyse", ''Det virksomhedsøkonomiske område i grundforløbet'', 2005, side 69.</ref>.
 
== Referencer ==