Epo: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
Linje 14:
[[File:TruncatedEpoReceptors.png|thumb|En skitse af EPO-receptorens reaktioner. [[Signaltransduktion|Signalvejen]] ses fra receptormolekylerne over JAK, STAT og GATA til generne i cellekernen]]
 
EPO er et [[glykoprotein]] med en molekylvægt på 34.000 [[Dalton]] og kaldes også for et [[cytokin]] (et protein, der signalerer). EPO produceres i den voksne organismeorganismes nyrernenyrer (se billedet) og aktiverer forstadier til erythrocyter (røde blodlegemer) i benmarven. I de tidligste livsstadier dannes EPO dog hovedsageligt i leveren.
 
EPO binder i erythrocyternes forstadie til EpoR, EPO-receptoren på celleoverfladen, EpoR, en [[cytokinreceptor]], en [[receptor]] i cytokin-familien (se billedet). EpoR er også et glykoprotein, et protein med en enkelt kulhydratdel med en samlet molekylvægt på 56-57.000 Dalton. Bindingen af EPO til EpoR starter en proces, der kaldes [[signaltransduktion]], hvorved en kaskade af reaktioner sker mellem molekylerne JAK2, STAT5 og GATA1, samt kaskader med andre signalveje. GATA1 er en [[transkriptionsfaktor]], der i cellekernen styrer aktiviteten af [[gen]]er, der medfører produktion af [[cytoskelet]], [[hæmoglobin]] og andre molekyler, der har betydning for udviklingen og modningen af erythrocyterne og tilsammen medfører det differentiering, overlevelse og proliferation.
 
== Misbrug af Epo ==