Mora (sprogforskning): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
No edit summary
Linje 1:
'''Mora''' (fra [[latin]] ''mora'': forsinkelse, tøven). Trykenhed som inden for [[sprogvidenskab]] betegner den korteste udtalbare enhed i et sprog. I visse sprog, fx [[japansk]] er en mora sprogets mindste betydningsbærende enhed der kan betgenes med et enkelt skrifttegn.
 
En mora forveksles ofte med en stavelse, og det er en udbredt misforståelse at den japanske [[lyrik|lyrikform]] [[haiku]] er baseret på stavelser, hvor den faktisk er baseret på morae.
Linje 5:
En eller flera ''morae'' udgør tilsammen en [[stavelse]]. En stavelse som består af én mora kaldes '''monomoraisk''', hvis den har to ''morae'' kaldes den '''bimoraisk''' og hvis den har tre ''morae'' kaldes den '''trimoraisk'''. Trimoraiska stavelser kaldes til tider '''pluti''' i forbindelse med [[sanskrit]].
 
I de japanske skriftsprog [[katakana]] og [[hiragana]], og i det uddødeikke længere anvendte [[manyōgana]], ersvarer hvert tegn altidmed få undtagelser til en mora, i modsætning til det latinske alfabet, hvor der kanoftest bruges flere tegn for at skrive en mora. Mora'en ju bliver i hiragana dog skrevet med to tegn, じゅ (=ji+yu), tilsvarende sha som しゃ (shi+ya) (osv.).
 
== Eksempel ==
Det japanske ord for Japan, ''Nippon'', indeholder 4 morae: ni-p-po-n, skrevet にっぽん. Ordet [[judo]] indeholder også 4 morae: ju-u-do-uo (udtales "dzjuudåå")、じゅうどう.
{{autoritetsdata}}