Metz: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 98:
 
Baseret på idéer fra Chicago School, byggede Pelts teorier på en bedre integration af mennesker i det urbane miljø. Pelt udviklede et koncept omkring forholdet mellem "sten og vand". Hans politikker blev realiseret i Metz, og der blev etableret åbne områder omkring floderne Mosel og Seille, samt store områder for fodgængere. Resultatet er derfor, at Metz har over 37 m<sup>2</sup> åbne områder pr indbygger, i form af offentlige parker og haver i byen.
 
Pelts principper for urban økologi bliver stadig brugt i Metz gennem implementeringen af en lokal [[Agenda 21]]-handleplan. Den kommunale politik for urban økologi omfatter [[Bæredygtighed|bæredygtig]] ombygning af gamle/historiske bygninger, opførelsen af bæredygtige distrikter og bygninger, grøn [[Kollektiv trafik|offentlig transport]] og oprettelsen af offentlige parker ved brug af [[landskabsarkitektur]].
 
Derudover har byen sit eget kraftvarmeværk, der benytter spildtræ fra de lokale skove som bæredygtig energikilde. Med en varmeeffektivitet på over 80% giver kraftvarmeværket energi til 44.000 husstande. Værket er den lokale producent og distributør af energi i Frankrig.
 
=== Militærarkitektur ===
Militærarkitekturen fylder meget i Metz' historie, da byen igennem mange år har været en befæstet by. Fra oldtiden og frem til nutiden har byen været succesfuldt befæstet og modificeret, for at kunne rumme udstationerede tropper. Bymure fra [[Antikken]] frem til det 20. århundrede er stadig synlige og inkorporeret i designet af offentlige haver langs Mosel og Seille. En borg med hængebro fra Middelalderen, kaldet 'Tyskernes Port' (fransk: ''Porte des Allemands''), er omdannet til et kongres- og udstillingscenter. Rester af et [[citadel]] fra 16. århundrede og befæstninger bygget af [[Louis de Cormontaigne]] er synlige i dag. Vigtige barakker, primært fra 18. og 19. hundredetallet, er spredt over byen: nogle, som har arkitektonisk værdi, er blevet omdannet til civilt brug.
 
Den kraftige befæstning, som omkranser byen, inkluderer tidlige eksempler på Séré de Rivières systemforte. Andre forte blev inkorporeret i [[Maginot-linjen]].
 
== Økonomi ==
Selvom [[Stål|stålindustrien]] har været markant for økonomierne omkring floden Mosel, så har Metz's forsøg på økonomisk spredning skabt en base inden for [[handel]], [[turisme]], [[informationsteknologi]] og og [[Bil|automobilindustrien]]. Byen er økonomisk hjerte i Lorraine-regionen og ca. 73.000 mennesker arbejder dagligt i Metz' storbyområde. Transportmuligheder i storbyområdet, der inkluderer den internationale [[jernbane]] for [[højhastighedstog]], motorvej, transport via indlandsvandveje og det lokale busrutenet, har gjort transportcentrum i [[Den Europæiske Union|EU]]. Metz' havn håndterer hvert år over 4.000.000 tons korn og er derfor den største havn for korntransport i Frankrig.
 
Metz er hovedsædet for Mosels [[Handelskammer]]. Internationale virksomheder som [[Groupe PSA|PSA Peugeot Citroën]], [[ArcelorMittal]], [[SFR]] og [[TDF Group]] har oprettet anlæg og centre i Metz. Byen er også regionshovedkvarter for bankgrupperne [[Groupe Caisse d'épargne|Groupe Caisse d'Épargne]] og [[Banque Populaire]].
 
Byen er et vigtigt handelscenter for Nordfrankrig. Metz har Frankrig største sammenslutning af detailhandlere, omkring 2.000 er sammensluttet. Virksomheder som [[Galeries Lafayette]], [[Printemps]]-forretning og Fnac-underholdningskæden er repræsenteret i byen. Der er flere større biografer og indkøbscentre rundt omkring i Metz' storområde.
 
I de senere år har Metz udviklet turistområdet for byen, hvor revitalisering af urbane områder og istandsættelse af offentlige parker og pladser har været vigtig. Denne udvikling blev ansporet af åbningen af Centre Pompidou-Metz i 2010, og siden indvielsen har institutionen blevet et populært kulturvenue i Frankrig uden for Paris med omkring 550.000 besøgende årligt. Saint-Stephen-katedralen er dog den mest besøgte bygning i byen med 652.000 besøgende årligt.
 
== Kultur ==
Metz huser blandt andet en række museer og udstillingshaller som Centre Pompidou-Metz og Saint-Stephen katedralen. Museet La Cour d'Or (dansk: ''Den Gyldne Gårdhave'') er dedikeret til Metz' historie, hvor man blandt andet kan opleve bevarede romerske bade fra den [[Gallo-romerske levn|gallo-romerske]] tid. Metz' operahus er det ældste i Frankrig, er stadig er i drift. Arsenal Concert Hall er kendt for sin udsøgte akustik. The Trinitarians Club er et multi-medie kunstnerkompleks beliggende i den hvælvede krypt og kapel i et gammel kloster, og er byens førende scene for jazz-musik. Boite à Musique (dansk: ''Musikboxen'') er et koncertsted dedikeret til rock og elektronisk musik.
 
Siden 2014 har den tidligere busgarage huset over 30 bosiddende kunstnere i et miljø, hvor de kan lave og udøve kunst. Komplekset kaldes ''Toutes les Cultures en Réseau à Metz'' (dansk: ''Metz' netværk for alle kulturer'') og er offentligt kendt som TCRM-Bilda, og strækker sig over 3.000 m<sup>2</sup>, hvor teater-og danseområdet har 800 m<sup>2</sup>.
 
== Eksterne kilder/henvisninger ==