Open access: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Dorch (diskussion | bidrag)
m ændredekatagori
Dorch (diskussion | bidrag)
m manglende parantes
Linje 7:
ÅA inddeles undertiden i flere grene, hvoraf de to vigtigste er:
* '''Den gyldne vej''' til ÅA, hvor forfatteren betaler et forlag, for at sin publicere [[artikel (skrift)|artikel]] i et [[tidsskrift]]. Dette sker oftes gennem en ''Open-choice'' eller ''sponsored paper'' mulighed, som tidsskriftet tilbyder. I enkelte tilfælde kan der også skulle betales licens, for at se artiklerne, men i såfald er prisen væsentlig lavere, end for et traditionelt tidsskrift.
* '''Den grønne vej''' til ÅA, hvor en organisation eller institution, som forfatteren er associeret til, hoster et [[tidsskrift]], en [[database]] (et såkaldt [[repository]]) eller et [[website]], som der publiceres i eller på (også kaldet selv-arkivering).
 
I det ''gyldne tilfælde'', kan det koste op til flere tusinde [[dollar]] for en forfatter, at publicere en [[artikel (skrift)|artikel]]. Generelt anslås det, at et forlags omkostninger for at publicere en artikel, ligger på cirka 1000-3000 [[dollar]]. Prisen dækkes dog typisk af forfatterens arbejdsgiver institution, eller et [[universitet]]. Vælges den ''grønne'' løsning, vil det være forfatteren selv (selv-arkivering), der f.eks. via sin institution sørger for den elektroniske publicering af artiklen via en online [[database]]. I det sidstnævnte tilfælde er der oftest tale om preprints eller reprints af en publiceret artikel. Et eksempel er preprintdatabasen arXiv.org<sup>[http://www.arxiv.org/]</sup>.