Hjælp:Guide (henvisninger): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m typo
sproglig gennemgang - lidt edit, specielt er links rettet til henvisninger (det bør også gøres i navigationsskabelonen)
Linje 1:
{{Navigationsliste Wikipediaguide|Guide/2|tilbage|Guide/4|videre}}
== At linkehenvise mellem sider ==
 
'''Interne linkshenvisninger''', også kaldet '''Wikilinks''', som bruges til at henvise til andre Wikipedia-artikler, er en af de mest nyttige funktioner i Wikipedia. Disse linkshenvisninger henviserfører læseren til andre artikler med mere dybdegående information om emner, som bliver omtalt i artiklen.
Det, atAt indsætte wikilinks i en artikel, kaldes ofte '''wikificering''', da den interne 'linkificering' er et af de mest centrale aspekter af en 'wiki'.
 
=== Hvornår bør man indsætte et wikilink? ===
Hvis du vil lære om, hvor det er en god ide at indsætte wikilinks, er det en god ide at kigge på en [[Wikipedia:Anbefalede artikler|anbefalet artikel]] og se, hvordan derden bliverbruger linketinterne internt i denhenvisninger. Det bedste er hvis du prøver at sætte dig selv i læserens sted og spørger dig selv, hvilke linkshenvisninger du selv ville følge!
 
En artikel bør kun henvise til en anden artikel én gang, så normalt indsættes den interne henvisning kun første gang, hvor den anden artikels navn optræder.
 
=== Hvordan indsætter man et wikilink?===
Line 13 ⟶ 15:
Skriver du i din tekst ikke om encyklopædi, men om flertalsformen? Det er heller ikke noget problem, for så sætter du bare flertalsformen lige efter wikilinket: <code><nowiki>[[encyklopædi]]er</nowiki></code> bliver til [[encyklopædi]]er.
 
Der er dog også utallige eksempler på steder, hvor navnet på artiklen du vil linkehenvise til overhovedet ikke svarer til de(t) ord, du skriver i din artikel. I sådanne tilfælde er der et trick du skal bruge: Med den [[lodret streg|lodrette streg]] (<code>|</code>, Windows: ''AltGr + tasten til venstre for backspace'') kan du først skrive artiklens titel og derefter den tekst, som skal vises i linkethenvisningen: <code><nowiki>'''Christina Aguilera er en [[Popmusik|popsangerinde]]</nowiki></code> bliver til '''Christina Aguilera''' er en [[Popmusik|popsangerinde]].
Mange artikler har paranteserparenteser i slutningen af deres titel. Dette ses oftest når flere artikler har samme titel, og der derfor bruges paranteserparenteser for at kunne skelne dem fra hinanden (f.eks. [[Fahrenheit]], [[Fahrenheit (computerspil)]] og [[Fahrenheit (band)]]). Når du har linket til den rigtige artikel, behøver du ikke skrive hele titlen igen: Du kan faktisk nøjes med at lade pladsen til højre for den lodrette streg stå tom. Dermed bliver alt som står i parantesparentes barberet væk. På den måde bliver <code><nowiki>[[Fahrenheit (computerspil)|]]</nowiki></code> til [[Fahrenheit (computerspil)|Fahrenheit]]
 
=== Eksterne linkshenvisninger ===
LinksHenvisninger til sider udenfor Wikipedia bør du kun skrive under overskriften "Eksterne linkshenvisninger", som bør sættes i slutningen af artiklen – der bør generelt ikke stå eksterne linkshenvisninger midt inde i artiklen.
 
Den nemmeste måde at lave eten eksterntekstern linkhenvisning, er at indsætte hele [[URL]]'en på den side, du vil henvise til: Hvis du indsætter <code><nowiki>http://da.wikipedia.org/wiki/Forside</nowiki></code> laver Wikipedia automatisk teksten om til eten linkhenvisning. Dette format bør dog helst ikke anvendes, da lange adresser ikke ser særlig flotte ud og forklarer ikke nødvendigvis, hvad linkethenvisningen egentlig handler om.
 
Du kan derfor også vise en anden tekst på linkethenvisningen. Dette gøres ved at indsætte en klamme fulgt af linketshenvisningens fulde URL, et mellemrum, derefter hvad der skal stå iom linkethenvisningen og til sidst en slutklamme. Således:
:<code><nowiki>[http://da.wikipedia.org/wiki/Forside Den dansksprogede Wikipedia]</nowiki></code>
:bliver [http://da.wikipedia.org/wiki/Forside Den dansksprogede Wikipedia].
 
== "Hjælp, mitmin linkhenvisning er rødtrød!" – At oprette nye artikler ==
 
<div class="noprint hintergrundfarbe2 rahmenfarbe4" style="float:right; padding:3px; border-style:solid; border-width:1px; font-size:90%;">
Line 35 ⟶ 37:
* [[Hjælp:Starte en side|At starte en side]]
</div>
Hvis en artikel med denne titel endnu ikke eksisterer, bliver wikilinket dertil rødt i stedet for blåt. Der er for så vidt ikke en dårlig ting - det er på den måde, Wikipedia vokser. Hvis du nu klikker på eten rødtrød linkhenvisning, fremkommer det velkendte tekstvindue, hvori du kan forfatte en artikel om emnet. Mere om det i næste afsnit...
 
'''[[Wikipedia:Guide/4|Videre]] i guiden.'''