Vor Frue Kirke (København): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Mellemrumkorrektion
m sprogret + wiki
Linje 106:
 
== Inspiration fra antikken ==
Vor Frue Kirke er bygget efter [[dorisk orden|den doriske orden]]. De 6seks søjler på Vor Frue Kirkes [[portico]] er alle placeret direkte på [[krepis]], som består af et stereobat, det nederste trin, og et [[stylobat]], det øverste trin. Søjlerne har alle kanellurerkannelurer, hvilket giver dem et smalt udseende. I toppen af søjlerne er et anuli, og lige ovenover et [[Kapitæl (arkitektur)|kapitæl]] bestående af et lidt rundet echinus samt en fladpresset og meget kantet [[Abacus (arkitektur)|abakus]]. Oven på kapitælet ses et [[arkitrav]] med guttaeer og taeniaer, og ovenover det en [[frise]] bestående af metoper[[metope]]r og mutulier. Gavlen er udsmykket med relieffer[[relief]]fer af Jesus der står og prædiker. Søjlerne på Vor Frue Kirke kan sammenlignes med søjlerne på Heratemplet og Athernernes skatkammer i Delfi. På alle tre bygninger er søljerne inspireret af den doriske orden med dybe riller og anuli, som er udformet på samme måde – tykkest i bunden, tyndes i toppen. Derudover har de alle tre et næsten ens kapitæl, der består af et blødt afrundet echinus der går op i en flad presset og meget kantet abakus. Kasetteloftet i kirken er inspireret af pantheon[[Pantheon]] i Rom. Pantheon har dannet moden til mange kirker. Buen i kirken er romersk.
 
Arkitekten, C. F. Hansen, er blevet inspireret af den romerske arkitektur , dette ses på de store søjler samt buen for enden.
 
== Se også ==
* [[Danske domkirker]]
 
== Referencer ==
== Eksterne kilder og henvisninger ==
{{Reflist}}
 
== Eksterne kilder og henvisninger ==
{{commonscat|Københavns Domkirke}}
* [http://www.koebenhavnsdomkirke.dk/ Vor Frue Kirke – Domkirkens officielle hjemmeside]
Line 121 ⟶ 124:
* [http://www.korttilkirken.dk/kirkerV/vfruekoe.htm Vor Frue Kirke] hos ''KortTilKirken.dk''
* [http://danmarkskirker.natmus.dk/koebenhavn-by/vor-frue-kirke/ Vor Frue Kirke] hos ''danmarkskirker.natmus.dk'' (Danmarks Kirker, Nationalmuseet)
{{Reflist}}
 
 
{{Den danske guldalder}}