Labyrint: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m En, link
m Små sproglige justeringer.
Linje 4:
[[Fil:Labyrinth at Chartres Cathedral.JPG|thumb|250 px|Labyrint i [[Chartres-katedralen]].]]
[[Fil:HK Advents-Labyrinth 14122013 100sec.ogg|thumb|250px|thumbtime=84|[[Advent]]-labyrint i [[Kreta]]-stil med 2.500 tændte lys i Center for kristen meditation og livssyn i [[bispedømme]]t [[Limburg]] Hellige Kors-kirken i [[Frankfurt am Main]]-Bornheim.]]
En '''labyrint''' er en bygning eller udendørs indretning med et indviklet gangsystem, hvor man nemt går sig vild. Ifølge græske [[sagn]] var Dobbeltøkse[[palads]]et i [[Knossos]] på [[Kreta]] den bygning, [[Daidalos]] opførte for kong [[Minos]], og hvor [[uhyre]]t [[Minotauros]] lurede i labyrintens gange;. menUhyret blev dræbt af [[Theseus]], der fandt vejen ud igen ved hjelphjælp af [[Ariadne]]s tråd. DenLabyrinten labyrintfra myten findes afbildet på [[mønt]]er fra Knossos. Senere hed det sig, at labyrinten var et [[stenbrud]] med gange ind i bjerget, nær Gortyn på Kreta. Grækerne overførte ordet til andre bygninger med en indviklet grundplan; og [[Herodot]] bruger det om [[farao]] Amenemhet 3.sden Trejes enorme anlæg i [[Fayyum]]. <ref>https://snl.no/labyrint</ref>
 
== Ordet ==
Ordet "labyrint" stammer fra et førgræsk sprog, der blev optaget i [[klassisk græsk]], forbundet med ''labrys'' (= dobbelt[[økse]]), som var [[symbol]] på [[konge]]lig magt, hvad. derDette passer med [[teori]]en om, at den oprindelige labyrint var det kongelige palads i Knossos. "''Labyrint"'' kan dermedsåledes oversættes med "Dobbeltøksens palads". Ordet kom ind i engelsk tidligt i 1400-tallet som [[synonym]] for ''maze''. Som navn på strukturen i det indre øre blevhar ordet "labyrint" været benyttet frasiden 1690'erne. <ref>https://www.etymonline.com/word/Labyrinth</ref>
 
== Typer ==
Ifølge ''The Labyrinth Society'' kan labyrinter opdeles i dissetre typer:
* [[#Klassiske labyrinter|Klassiske]]
* [[#Middelalderlige labyrinter|Middelalderlige]]
Linje 16:
 
== Historie ==
Det ældst kendte eksempel på labyrinter er små, enkle stenesten med nedsænket [[mønster]], ([[helleristning|helleristninger]]), som er mere end 3.000 år gammeltgamle. Disse [[spiral]]labyrinter forekommer fra [[Syrien]] i øst til [[Irland]] i vest.
 
[[Plinius den ældre]] omtaler fire [[oldtid]]slabyrinter: Den i Knossos på Kreta, den på [[Lemnos]], <ref>http://www.herculesinvictus.net/labyrinthoflemnos/</ref> den egyptiske i Fayyum og den italienske.
 
Den egyptiske labyrint var egentlig ingen labyrint, men den, der blev rejst i tilknytning til farao Amenemhet 3.sden Tredjes [[pyramide]] ved Hawara. <ref>http://www.nemo.nu/ibisportal/0egyptintro/5egypt/index.htm</ref> Siden romertiden blev labyrinten desværreuheldigvis benyttet som stenbrud, så intet er bevaret. [[Strabo]] har dog beskrevet "''et palads, sammensat af lige mange mindre paladser, som der engang fandtes [[provins]]er''". Herodot talte tolv12 gårdspladser, og omtaler [[krypt]]er viet til den hellige [[krokodille]] [[Sobek]], som også Plinius den ældre omtaler.

Herodot skriver: "''Også pyramiderne er overvældende konstruktioner, hver af dem tilsvarende mange af Grækenlands mest ambitiøse bygværker; men labyrinten overgår dem. Den har tolv12 overbyggede gårdsrum – seks på rad mod nord, seks mod syd''". Videre: "''Indvendigt er bygningen i to højder og indeholder 3.000 værelser, hvoraf halvparten er under jorden, og den anden halvpart lige over.''"

De egyptiske vagter nægtede ham adgang til de underjordiske kamre, fordi disse inneholdtindeholdt gravene efter de konger, som fik labyrinten bygget, samt de hellige krokodillers grave. Men de øverste værelser måtte han godt se, "''og det er svært at tro, at de er skabt af mennesker; de forbløffende, intrikate passager fra værelse til værelse og fra gårdsrum til gårdsrum var for mig et endeløst [[mirakel]].''"

Væggene var opført i sten og dækket af [[relief]]fer, og hvert gårdsrum var af hvid [[marmor]] og omgivet af en [[kolonnade]]. <ref>http://www.touregypt.net/featurestories/amenemhet3.htm</ref> Den egyptiske labyrint blev sammenlignet med kong Minos' labyrint i Knossos, og tiltrak sig i [[antikken]] besøgende langvejsfra. <ref>Mark Lehner: ''The complete pyramids'' (s. 183), forlaget Thames and Hudson, Oslo 1997, ISBN 978-0-500-28547-3</ref>
 
Trojaborge eller "jomfrudans" kaldes de labyrintlignende stensætninger fra forhistorisk tid, som [[arkæolog]]erne har fundet i [[Norden]]. De enkelte stenrækker er lagt i spiral eller et system, som udgår fra en som regel [[kors]]formet grundplan, fx en lige nord for [[Visby]] på [[Gotland]]. <ref>https://www.atlasobscura.com/places/goltand</ref> <ref>https://www.worldwidewriter.co.uk/stone-labyrinths-gotland.html</ref> En anden labyrint ligger ved Grebbestad i [[Bohuslän]]. <ref>http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=47422</ref>
 
Disse er [[Myte|mytiske]], og må formodes at være tillagt en kraftig [[magi]]sk betydning. Man har også fundet helleristninger med komplekse labyrintmønstre. Frem til middelalderen blev der bygget omkring 500 labyrinter i Norden, men tilsvarende former findes også ellers i verden.
 
[[Roma|Romerske]] labyrinter fra middelalderen minder om en trojaborg; men gangene er overskåret, så man kan vende om flere gange.
 
Labyrintens snørklede veje fører ind til et centrum, der dermed markeres som målet for søgningen. Det er tilfældet med de store labyrinter indbygget i gulvene på flere af de franske [[katedral]]er ([[Chartres]]). <ref>http://www.labyrinthia.dk/index.php/da/chartres-labyrintxx</ref> Førstnævnte type findes i Danmark i parken til [[Egeskov slot|Egeskov Slot]], hvor den første blev plantet i [[1730]]. Den nuværende, tegnet af [[Piet Hein]], er formodentlig [[Europa]]s største. Sidstnævnte type ses som et [[kalkmaleri]] fra 1480’erne i [[Hesselager Kirke]], skabt af [[Træskomaleren]]. [[Horne Kirke (Faaborg-Midtfyn Kommune)|Horne kirkeKirke]] på [[Fyn]] har også fået en labyrint, beregnet til stille eftertanke. <ref>https://www.fyens.dk/faaborg-midtfyn/Horne-Kirke-faar-labyrint-til-stille-fordybelse/artikel/3149773</ref>
 
'''Løsningen''' på gåden er som altid: koncentration – at slippe ud af en labyrint sker ved at holde den ene hånd på væggen uden at slippe. Dette vil i de klassiske labyrinter altid føre til en udvej.
 
'''Labyrintspil''' var tidlige spil/lege hvor mennesket selv optrådte; senere [[brætspil]], hvor mennesket blev erstattet af brikker. På [[papir]] blev spillene gjort 2to-dimensionelle. Med [[computer]]en blev de labyrintiske spil atter 3tre-dimensionelle.
 
Verdens største permanente labyrint, [[Samsø Labyrinten]], er indrettet i en tidligere [[plantage]] ved [[Nordby (Samsø)|Nordby]]. Større, midlertidige labyrinter er skabt i [[majs]]- og kornmarker. <ref>[http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=395656&in_page_id=1770 Trekky fan builds 'world's largest maze' as tribute | Mail Online<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
Line 39 ⟶ 45:
[[Fil:Trojaborg.gif|thumb|180px|right|Trojaborg.]]
=== Trojaborg ===
Den ældste type labyrinter er '''Trojaborg''', som har været den almindeligste type langt oppe tiden. Disse findes også som serværdighedden svenske øenø [[Gotland]].
 
== Middelalderlige labyrinter ==
=== Romersk labyrint ===
[[Fil:Labyrint3.gif|thumb|180px|right|Labyrint fra [[Chartres-katedralen]].]]
Romerske labyrinter minder om en Trojaborg, men gangene er skåret over, så man skal vende flere gange. Denne er fra midelalderen.
 
== Andre labyrinter ==
I slutningen af [[1800-tallet]] dukker de nye labyrinter op med flere gange, men man skal stadigtstadig ind til midten. Bemærk, at man også skal finde ud igen, når man har nået ind. Man tegnede ikke i bladene, så at bare kunne følge stregen ud igen.
[[Fil:Labyrinth1893.gif|thumb|180px|right|Labyrint fra et blad fra 1893.]]
[[Fil:Labirinto 004.gif|thumb|180px|right|Labyrint fra et blad fra 1893.]]
Line 53 ⟶ 59:
== Nutidige labyrinter ==
* [[Tuborg Labyrinten]] blev bygget i 1993.
* [[Samsø Labyrinten]].
* Labyrinten på [[Egeskov Slot]] har også en labyrint.
 
== Tolkninger af labyrinten ==
Labyrinter er gennem tiderne blevet tillagt en række symbolværdier:
'''Tolkninger''' af labyrinten som symbol har været utallige, her nævnes blot:
 
* livetsLivets begyndelse.
* urlivmoderen
* Urlivmoderen.
* transformation
* Transformation.
* udvikling
* Udvikling.
* livetsLivets ende.
* detDet ondes inderste.
 
'''Sammenligninger med labyrinten:'''
* vandetsVandets og vindens utallige hvirvler.
* sneglehusetsSneglehusets arkitektur.
* edderkoppensEdderkoppens spind.
* mennesketsMenneskets hjerte-kar system.
* Meridiansystemet.
* meridiansystemet
* Valnødden.
* valnødden
* rismarkersRismarkers arkitektur.
 
== Noter ==
Line 81 ⟶ 88:
* Eichberg, Henning 1999: ”Legens rum, legens sted, legens elementer.” In: ''Demokrati og kropslighed''. Gerlev 1999, 71-91.
* Thordrup, Jørgen 2002: ''Alle Tiders Labyrinter''. Them/DK: Dixit.
* Litteratur: Danske kalkmalerier, vol. VI, 1991.
 
== Ekstern henvisning ==