Cammin-skrinet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
lidt tekst samt foto
 
mere tekst + links + kilder
Linje 8:
</tr>
<tr>
<td align="center">
[[Billede:Fyrkat_hus.jpg]]<br>
<small>[[Media:Fyrkat_hus_stor.jpg|Se større foto]]<br>
Linje 16:
</table>
 
'''Cammin-skrinet''' var et relikvieskrin med [[den hellige Cordulas]] [[relikvie]]r, det blev fremstillet i den sene [[vikingetid]] omkring år 1000. Det var fremstillet i Sydskandinavien og blev opbevaret i Johannes Døber-domkirken (Katedra Sw.Jana Chrzciciela) i Kamie&#324; Pomorski, det tidligere [[Cammin]], indtili [[Pommern]], [[Polen]]. Skrinet giv desværre tabt, eller forsvandt i forbindelse med ødelæggelsen af domkirken under [[2. verdenskrig]], hvor detbl.a. forsvandtkirkens indre næsten blev totalt ødelagt i en brand.
 
Skrinet var udformet i træ, beklædt med elghorn og indrammet med forgyldte bronzebånd. SkrinetElghornsbeklædningen var udskåret i [[Mammen-stil]]. Skrinets dimensioner var: 63x33x26 cm. Det er bl.a. interessant, da dets form efterligner et af datidens vikingehuse. Grundformen er med buede langsider, der giver en krum tagryg. CamminskrinetCammin-skrinet har dermed været medvirkende til at man i dag kan rekonstruere vikingernes huse - et eksempel på et sådan hus står ved [[Fyrkat]] ved [[Hobro]]
 
Cammin-skrinet er muligvis identisk med et skrin som den islandske vikingehøvding [[Snorre Sturlasson]] ([[1179]]-[[1241]]) beretter om at danske kong Erik gav skrinet til den norske kong Sigurd Jorsalafar, at denne skænkede skrinet til kirken i [[Kungahälla]] og at skrinet i [[1135]] blev taget af [[vender]]e, der plyndrede kirken.
 
I [[1175]] blev Cammin biskopsæde i et nykristnet område og cammin-skrinet har muligvis befundet sig i [[domkirke]]n lige siden.
 
Cammin-skrinet er nu forsvundet, men der findes stadig et andet skrin, der ligner - [[Bambergskrinet]] "[[den hellige Kunnigunda]]s skrin" i [[Bamberg]]s domkirke i det nordlige [[Bayern]], [[Tyskland]]. Dette skrin er ligeledes fra omkring år 1000, det er fremstillet i Sydskandinavien og det har lister, beslag og stiliserede dyrehoveder i bronce i Mammen-stil, som cammin-skrinet havde.
 
=== Kilder/Henvisninger ===
 
* Nationalmuseets udstilling
* [http://www.historiska.se/histvarld/artikel.asp?id=10184 Camminskrinet]