Nytårstale: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Nytårstaler i Danmark: Let sproglig rensning, bl.a. konsekvent nyt komma
Linje 1:
{{Danske forhold}}
 
En '''nytårstale''' er den [[tale]] et [[statsoverhoved]], [[regeringsleder]] eller andre holder [[nytårsaften]] eller [[nytårsdag]].
<br />
 
== Nytårstaler i Danmark ==
Det var [[statsminister]] [[Thorvald Stauning]] der indledte traditionen i Danmark med den første [[radio]]transmitterede nytårstale den [[1. januar]] [[1940]]. Statsministerens tale er typisk af konkret, politisk karakter. I nytårstalen ser statsministeren tilbage på årets større begivenheder, den aktuelle politiske situation og lancerer ind imellem større politiske planer for det nye år. Det var således i sin første nytårstale i [[2002]] at [[Anders Fogh Rasmussen]] lancerede sin stærkt omdiskuterede plan om sanering af råd og nævn. Talen har været udsendt fra forskellige lokaliteter gennem årene, men sendes i dag altid fra [[Marienborg]]. Statsministerens nytårstale har tidligere været sendt direkte, men har mindst de sidste 20 år været båndet.<ref>http://jyllands-posten.dk/politik/ECE4620887/Thornings+nyt%C3%A5rstale+var+b%C3%A5ndet/</ref>
I [[Danmark]] har [[monark]]en holdt nytårstaler siden [[1. januar]] [[1941]], og [[tv]] har transmitteret den siden [[1958]]. Fra [[1959]] har den været sendt direkte nytårsaften. Talen holdes i monarkens arbejdsværelse i [[residens]]palæet på [[Amalienborg]]. [[Margrethe 2.]] har i sine taler hovedsagelig beskæftiget sig med [[etik|etiske]] og [[kultur]]elle emner og har ikke holdt sig tilbage for at revse danskerne, bl.a. hvad angår holdningen til [[nydansker]]e. Som i [[1984]], hvor hun kritiserede dem for deres "danske humor og små, dumsmarte bemærkninger"<ref>[http://da.wikisource.org/wiki/Dronningens_nyt%C3%A5rstale_1984 Dronningens nytårstale 1984 på Wikisource]</ref>.
 
== Se også ==