Aktantmodellen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved EeveeSylveon, fjerner ændringer fra 5.56.148.226 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
m let sproglig rengøring, bl.a. konsekvent interpunktation (enhedskomma)
Linje 1:
'''Aktantmodellen''' er en ganske enkel model for [[analyse]] af personernes rolle i fortællinger – især [[eventyr]], baseret på den [[Rusland|russiske]] folklorist [[Vladimir Propp]]s undersøgelser af russiske [[folkeeventyr]],
 
Ved analyse af eventyrets [[komposition]], kan man bruge [[kontraktmodellen]].
 
En aktantmodel kan man bruge til at finde ud af, hvad det er for nogle roller, personerne har i fx en film, en reklame, en novelle og andre tekster. Rollerne kalder man [[aktant]]er, og det er deraf, modellen har fået sit navn. Aktantmodellen er lettest at bruge på eventyr og andre tekster, som er meget konkrete, men den kan mere eller mindre bruges på alle tekster. Man skal bare tænke sig lidt mere om og findeaffinde sig i,med at man ikke altid kan udfylde alle rollerne. Den er god til at sammenligne tekster med.
 
I aktantmodellen er der 6 roller (aktanter) der kan gives, være til stede; disse 6 er (eksemplerne i parentes er ikke fra ovennævntenedenstående eksempel):
 
# Giver – (eks. kongen)
Linje 34:
 
 
Det er den samme model der bruges hver gang, med det menes at aktanterne skal være stillet op på denne måde.
 
Det er den samme model der bruges hver gang,; med det menes at aktanterne skal være stillet op på denne måde.
'''Projektet:''' Esben (subjekt) har et projekt, han vil gerne have prinsessen (objekt). I alle tekster kan man finde personernes projekter, både hoved- og bipersoner. Hvad er det, de gerne vil?
 
'''Projektet:''' Esben (subjekt) har et projekt,: han vil gerne have prinsessen (objekt). I alle tekster kan man finde personernes projekter, både hoved- og bipersoner. Hvad er det, de gerne vil?
 
'''Konflikten:''' I de fleste tekster er der også en eller flere konflikter mellem det positive og det negative. Det kan være mellem personer, men det kan også være mere abstrakt, fx mellem sandhed og løgn. Forskellige personer har forskellige konflikter.
 
'''Giveren:''' Det er let at finde giveren i eventyret: Kongen, som "har" sin datter, som han kan give væk. Men sådan er det (heldigvis) ikke altid i nyere tekster. SommetiderSomme tider må vi sige, at hjælperen er det samme som giveren. Giveren kan også være den samme som subjektet. Når for eksempel eleven i skolen fx får en god og velfortjent karakter, er giveren så læreren eller eleven selv?
 
'''Modtageren:''' Modtageren er den samme som subjektet, men historier ender jo ikke altid godt, så når man sætter modtageren ind, kan det godt være for at vise, at sådan kunne det have været, hvis ellers helten (subjektet) havde fået opfyldt sit ønske.<br />
 
Aktantmodellen er ikke det samme som en færdig analyse af en tekst. Hvis man "bare" laver en aktantmodel, har man ikke sagt så meget, men den er et godt udgangspunkt. Dertil er den velegnet til hurtigt at definere konflikten i historien, herunder de to modpoler som etablerer spændingsfladen og dermed historiens [[plot]].