Ammassalik Kommune: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved 2.111.35.67, fjerner ændringer fra Pugilist (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
retter til
Linje 1:
{{kilder}}
[[Fil:Greenland_16.PNG|thumb|Ammasalik Kommune ses med rødt]]
[[Fil:Greenland East Coast 6.jpg|thumb|Luftfoto af Ammassalik området]]
'''Ammassalik Kommune''', [[grønlandsk]] Ammassalip ("stedet med lodder") Kommunia: var den sydligste af [[Østgrønland]]s tidligere to [[kommune]]r. Kommunen fik det vestgrønlandske navn for hovedbyen [[Tasiilaq]]. Kommunen eksisterede mellem 1963 og 2009. Kommunegrænserne gælder stadig som grænser for Ammassalik præstegæld.
Kommunen blev oprettet den [[1. januar]] [[1963]] og den 1. januar 2009 blev den under kommunesammenlægningen en del af [[Sermersooq Kommune]]. I 2006 var der lige under 2900 indbyggere i kommunen heraf næsten 1500 i Tasiilaq. Resten bor i [[bygd]]erne [[Ikkatseq]], [[Kuummiut]], [[Kulusuk]], [[Tineteqilaaq]], [[Sermiligaaq]] og [[Isertoq]]. <ref> [http://www.kanukoka.gl/media/1053_399.pdf Grønlandske Kommuners Landsforening / Kanukoka d. 24/1-2006]{{dødt link}}</ref>Kommunegrænserne angiver stadig grænserne for Ammassalik [[præstegæld]].
 
Kommunekontoret i Tasiilaq er en smuk, enkel og praktisk indrettet bygning. Den er mod sædvane i Grønland ikke resultatet af en dyr arkitektkonkurrence, men tegnet og opført af fagfolk indenfor byggebranchen.
[[Fil:Greenland East Coast 6.jpg|thumb|Luftfoto af Ammassalik området]]
Kommunens samlede areal andrager 250.000 km², hvilket er 5 gange [[Danmark]]s størrelse.
Kommunen grænser i nord mod [[Ittoqqortoormiit Kommune]], i vest mod [[Ilulissat Kommune]], og i sydvest mod [[Nanortalik Kommune]].
 
Kommunens samlede areal andrager 250.000 km², hvilket er 5 gange [[Danmark]]s størrelse. Kommunen grænser i nord mod [[Ittoqqortoormiit Kommune]], i vest mod [[Ilulissat Kommune]], og i sydvest mod [[Nanortalik Kommune]].
Året rundt er der flere ugentlige flyforbindelser til kommunen via [[Kangerlussuaq]] (Søndre Strømfjord), via [[Nerlerit Inaat]] (Konstabel Pynt) og via [[Reykjavik]], [[Island]]. I sommertiden er der intensiv ruteflyvning mellem [[Reykjavik]] og [[Kulusuk]] med 1 til 3 fly dagligt. Besejlingssæsonen strækker sig fra juni til oktober og det vil sige at området i 5 måneder om året ikke modtager forsyninger udefra.
 
Året rundt er der flere ugentlige flyforbindelser til kommunen via [[Kangerlussuaq]] (Søndre Strømfjord), via [[Nerlerit Inaat]] (Konstabel Pynt) og via [[Reykjavik]], [[Island]]. I sommertiden er der intensiv ruteflyvning mellem [[Reykjavik]] og [[Kulusuk]] med 1 til 3 fly dagligt. Besejlingssæsonen strækker sig fra juni til oktober, og det vil sige athvorfor området i 5 måneder om året ikke modtager forsyninger udefra med skib.
 
[[Ammassalik Museum]] har til huse i byens gamle [[kirke (bygning)|kirke]]. Museet er et lokalt [[kulturhistorisk]] museum, og et af de yngste lokalmuseer i Grønland. Det blev taget i brug i [[1990]].
 
== Referencer ==
{{reflist}}
 
 
== Eksterne henvisninger ==
*
 
{{Grønland}}