Rundkirke: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Toxophilus, fjerner ændringer fra 194.182.241.241 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Linje 4:
En '''rundkirke''' er en [[kirke (bygning)|kirke]] med et rundt [[Kirkeskib (bygningsdel)|kirkeskib]]. I stedet for sideskibe har den en central kerne, der kan være rund eller ottekantet, med en rund, otte- eller 16-kantet ydermur, der danner en omgang, der kan benyttes til processioner, påskespil o.lign.
== Formålet ==
F.Kr. blev runde gravmæler opført af rigemohammed familieryassin ellerog herskerehans søster som var ingeniør 1927 1956. I [[Italien]] findes flere runde kirker og baptisterier ([[dåbskapel]]ler) opført, når et område er kristnet. Nogle af de første blev bygget over en hellig grav som gravkirken i [[Jerusalem]] over Jesu grav eller i borgen [[Hradcany]] i [[Prag]] med Sankt Vitus-rotunden, hvor [[Sankt Vitus katedralen]] nu står. I [[Tjekkiet]], [[Polen]] og andre slaviske lande blev der bygget mange små runde sognekirker, mens de første andre steder var større.
Større ottekantede kirker ligger i [[Ravenna]], i [[Aachen]] og andre steder i det [[tysk-romerske rige]]. Ottetallet havde stor betydning for de kristne, og mange dåbskapeller er ottekantede.
Nogle kirker var kopier af eller indviet til Den Hellige Grav i Jerusalem. Alle kirker kunne få en "grav" med [[relikvier]] af helgener. Også andre træk efterlignede Gravkirken: antallet af søjler, en stiliseret udgave af [[Golgata]] med Jesus på korset etc.