Rushy Rashid Højbjerg: Forskelle mellem versioner

dansk journalist og forfatter
Content deleted Content added
Ny side: {{Infoboks Wikidata person | wikidata = alle | ingen_wikidata = | navn = Rushy Rashid Højbjerg | billede = Rushy Rashid Højbjerg.jpg | billedtekst = Rushy Ra...
Tag: 2017-kilderedigering
(Ingen forskel)

Versionen fra 24. mar. 2019, 15:34

Rushy Rashid Højbjerg (født 15. maj 1968 i Sialkot, Pakistan) er en dansk journalist, radio- og tv-vært og forfatter. Hun var den første tv-vært med indvandrerbaggrund i Danmark[3] og har bl.a. været tv-vært og reporter på Dagens Nyheder på TV3, 19DirekteDR1, journalist på flere danske dagblade samt siden 2012 radiovært og journalist på Radio24syv, hvor hun har programmet Rushys Roulette.

Rushy Rashid Højbjerg
Fil:Rushy Rashid Højbjerg.jpg
Rushy Rashid Højbjerg
Personlig information
Født 15. maj 1968 (55 år)[1]
Sialkot, Pakistan[2]
Ægtefælle Jens Harder Højbjerg
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Sankt Hans Gades skole
Metropolitanskolen
Update (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole)
Institution TV3, DR, Politiken, Radio24syv m.m.
Beskæftigelse Journalist, forfatter og radio- og tv-vært[1]
Aktive år 1994
Nomineringer og priser
Udmærkelser Drassows Legat (2001) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
www.rushy.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Baggrund

Rushy Rashid blev født byen Sialkot i Pakistans Punjab-provins, tæt på grænsen til Indien og gik fire år i skole i Pakistan, før hun som ni-årig kom til Danmark, da hendes forældre rejste til landet som gæstearbejdere. Hun gik på Sankt Hans Gades skole i København, hvor hun i 1984 aflagde folkeskolens afgangsprøve. Tre år senere, i 1987, blev hun student fra Metropolitanskolen og herefter tog hun en uddannelse som tolk (dansk/urdu) på CBS. Sideløbende med sine forskellige ansættelser har hun tillige siden 1994 taget en række journalistiske kurser og uddannelser. I 2000 blev hun gift med journalist Jens Harder Højbjerg.[1]

Karriere

Rushy Rashid arbejdede tre år som projektkoordinator på Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination, før hun fik sit første mediejob som reporter og nyhedsvært på programmet TV3Direkte – det senere [[Dagens Nyheder på TV3, hvor hun var vært. I 1999 startede Danmarks Radio programmet 19Direkte, der sendte fra Århus, og her var Rushy med til at starte udsendelsen op.

Rushy Rashid har endvidere arbejdet som tilrettelægger hos produktionsselskabet Freeport Film, brevkasseredaktør på BT og mangfoldighedskoordinator i IKEA, og har dertil en omfattende virksomhed som freelance-journalist og forfatter.

Fra 2010 til 2012 arbejdede hun som journalist på Politikens opinionsredaktion, men i 2012 fik hun sit eget program på det nystartede Radio24syv, Rushys Roulette, som hun har været vært på siden. Programmet er et debatprogram med fokus på værdi-debatten i Danmark og særligt udlændinge- og integrationspolitik, der sendes hver onsdag 10-12 på Radio24syv.

I 2012 blev hun optaget i Kraks Blå Bog.

Forfatterskab

Rushy Rashid har forfattet en række bøger, herunder selvbiografien "Et løft af sløret" (2000), udgivet på Gyldendal, hvor hun beskriver sin opvækst mellem to kulturer, bogen "Bag sløret" (2003) om at vælge ægtefælle på tværs af kulturer og religioner, og "Du lovede, vi skulle hjem …" (2006), der sætter fokus på etniske ældres liv og levevilkår i Danmark. Sidst har hun i 2008 udgivet kogebogen "Mit pakistanske køkken", der formidler hendes pakistanske kulinariske arv på dansk.

Bibliografi

  • 2000 Et løft af sløret (Gyldendal)
  • 2003 Bag sløret (People's Press; udgivet sammen med Jens Harder Højbjerg)
  • 2006 Du lovede, vi skulle hjem … (People's Press)
  • 2008 Mit pakistanske køkken (People's Press)

Referencer

  1. ^ a b c "Mit CV". Hentet 24. marts 2019.
  2. ^ "Skrevet af mig". Hentet 24. marts 2019.
  3. ^ "Rushy Rashid fandt sit ståsted mellem to kulturer". Hentet 24. marts 2019.

Eksterne henvisninger