Valda Valkyrien: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m bot: sammenskriv film-skabeloner til Skabelon:Filmperson
No edit summary
Linje 19:
|kendte roller =
}}
'''Valda Valkyrien''' (født ''Adele Eleonore Freed''; [[30. september]] [[1895]] i [[Reykjavik]] – [[22. oktober]] [[1956]] i [[Los Angeles]]) var en [[Danskere|dansk]] [[filmskuespiller]]inde og [[Ballarina|primaballerina]]. Under [[kunstnernavn]]et Valda Valkyrien dansede hun i [[Det Kongelige Teater|Det Kongelige Teaters ballet]], et af [[Europa]]s ældste balletensembler, (grundlagt i 1748), fra [[1912]]. Antagelig var det den danske kong [[Frederik 8.|Frederik VIII]], som gav hende kunstnernavnet, som hun sidenhen brugte, idet han omtalte henne som ''"den smukkeste pige i mit kongerige"''<ref>{{Danmark Nationalfilmografi navn|153974}}</ref>.
 
I denne periode medvirkede hun også i mindst seks film for [[Nordisk Film]]. En af disse, filmen ''De stærkeste'', var produceret i samarbejde mellem Danmark og [[USA]] og blev også vist i USA under navnet ''Vanquished'' af ''Great Northern Film Company'', den amerikanske afdeling af Nordisk Film. Dette førte hende til USA, hvor hun underskrev for [[David Horsley]]s filmstudie og indspillede sin første film der: ''Baroness Film Series''. Siden skiftede hun til [[Thanhouser Company]], hvor hun spillede med i ''The Valkyrie'', en film om [[nordisk mytologi]]. Den blev en succes, og i [[1916]] underskrev hun en kontrakt med [[20th Century Fox|Fox]] for flere film. Men allerede efter en enkelt film gik det galt med forholdet til Fox, og hun gik tilbage til Thanhouser. Hendes sidste film blev indspillet i [[1919]]. ''Bolsjevism on Trial'' var en antikommunistisk film.
 
Fra [[1914]] til [[1919]] var hun gift med den danske [[baron]] [[Hrolf von Dewitz]]. De fik en søn, [[Arden von Dewitz]] ([[1915]]), som blev en kendt [[maler]]. I et nyt ægteskab med industrimanden Robert Stuart Otto fra [[New York City|New York]] fik hun datteren Jean Otto. Hun flyttede til Hollywood i [[1927]] i håb om at genoptage sin karriere som skuespillerinde, men det lykkedes ikke. Hun blev alligevel boende dér, til hun døde i [[Los Angeles]] i [[1956]] efter et længere sygeleje. Hun blev begravet på "Forest Lawn Memorial Park Cemetery" i [[Glendale (Californien)|Glendale]], [[Californien]].