Brutalisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[Fil:Boston City Hall.JPG|thumb|Eksempel fra Boston]]
'''Brutalisme''' eller 'Nybrutalisme' er et begreb indenfor moderne [[arkitektur]], som blev udmøntet ca. [[1950]] af den svenske arkitekt, [[Hans Asplund]], og taget op i [[England]] fra [[1954]] til beskrivelse af [[Le Corbusier]]s sene arkitektur og de værker af britiske arkitekter, der var påvirket af ham. Brutalismen er en arkitektur, som er kendetegnet ved rene, [[geometri]]ske bygningsdele, ved brugen af [[stål]], [[glas]] og frem for alt en upudset [[beton]], som kendetegnes af ujævnheder og aftryk af [[forskalling]]en (''béton brût''). Brutalismens blomstringstid lå i årene mellem [[1953]] og [[1967]], og ''Smithdon High School'' i Hunstanton, [[Norfolk (England)|Norfolk]], anses som det første brutalistiske bygningsværk. Det blev tegnet i [[1949]] og fuldført i [[1954]] under ledelse af arkitekterne [[Peter og Alison Smithson]].
 
Brutalismen som arkitektonisk stilart var forbundet med en [[utopi]]sk, social [[ideologi]], som designerne støttede sig til. Der er meget få eksempler på vellykkede samfund i og mellem de brutalistiske bygninger, og det blev medvirkende til stilartens og ideologiens manglende popularitet.
Linje 7:
 
[[Vikingeskibsmuseet|Vikingeskibshallen]] - der huser de fem verdensberømte Skuldelevskibe, blev i 1997 fredet. Dette har givet anledning til debat, eftersom Nybrutalisme ikke af alle anses for kultur som er værd at bevare.
<references group="https://www.facebook.com/DR2Deadline/photos/a.145146498866065.24655.111492135564835/977395575641149/?type=1&theater" />Filminstruktøren [[Paul Verhoeven]] valgte i 1990 at optage Sci-Fi klassikeren '[[Total Recall]]' i visse bydele [[Mexico City]] præget af byens vækst, eftersom der var mange eksempler på metropol opført i nybrutalisme. Dette gav filmen et særligt futuristisk look som samtidigt var meget dystopisk. Kulisser til opførelse af studieoptageler, blev ligeledes bygget i samme stil.
 
{{Commonscat|Brutalist architecture}}
Linje 15:
 
{{Arkitekturstub}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Stilperioder]]