Norge: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Bokmål og Nynork -> Bokmål og Nynorsk (eller hedder det "Nynork" på Nynorsk?)
Politik
Linje 1:
[[en:Norway]] [[de:Norwegen]] [[eo:Norvegio]] [[fr:Norvège]] [[no:Norge]] [[nl:Noorwegen]] [[pl:Norwegia]] [[sv:Norge]]
 
'''Kongeriget Norge''' er et nordisk land vest for [[Sverige]] på den skandinaviske halvø. Norge er endvidere placeret nord for [[Danmark]]. Landet har aflang form, og en lang kystlinie langs med [[Nordatlanten]], hvor også Norges kendte fjorde befinder sig. Norge har grænse til Sverige, [[Rusland]] og [[Finland]]. De nærtvedliggende øer [[Svalbard]] og [[Jan Mayen]] er under norsk suverænitet. [[Bouvetøen]] i [[Sydatlanten]] og [[Peter I øen]] i det sydlige Stillehav er norske bilande. Derudover har Norge et territorialkrav på [[Dronning Maud Land]] på [[Antarktis]].
 
<table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0" align="right" width="300px">
<caption><font size="+1">'''Kongeriket Norge'''</font></caption>
Line 47 ⟶ 45:
''Uddybende artikel: [[Norges politik]]''
 
Norge er et konstitutionelt monarki med et parlamentarisk regeringssystem. Kongens funktion er primært ceremoniel, men han har indflydelse som nationens samlingssymbol. Selvom grundloven fra 1814 giver vidtrækkende rettigheder til kongen, udfyldes disse dog næsten altid igennem statsrådet i kongens navn. Statsrådet eller regeringen består af en statsminister og hans regering, udnævnt af kongen. Siden 1884 har grundloven sikret at regeringen skal have parlamentets støtte, så udnævnelsen fra kongens side er alene en formalitet.
 
Det norske parlament Stortinget har 165 medlemmer, som vælges fra de 19 provinser for en 4-årig periode udfra et system med proportional repræsentation. Systemet ligger tæt op ad det danske valgsystem. Efter valget deles Stortinget op i to kamre, Odelsting og Lagting, som mødes separat eller fælles alt efter det lovgivningsmæssige emne til debat.
 
The special High Court of the Realm hears impeachment cases; den regulære ret inkluderer højesteret ''Høyesterett'' (17 permanente dommere og en præsident), appelretten, by og regionsretsinstanser, arbejdsretten og conciliation retter. Dommerne ved de regulære retsinstanser udnævnes af kongens råd efter indstilling fra justitsministeren.
 
== Provinser ==