Psykoterapi: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m psykoterapeutiske hovedtraditioner, eksistentiel terapi: fjerne tekst om forskning - se forrige redigering / kommentar: det skævvrider afsnittet. Emnet hører hjemme i et selvstændig afsnit ('forskning / evidens') eller i hovedartiklen om eksistentielt terapi.
m lille sproglig simplificering
Linje 12:
 
* '''Psykodynamisk/[[psykoanalyse|psykoanalytisk]] terapi''': lægger vægt på ubevidste konflikter med rødder i barndommen og de relationer man havde til nære omsorgspersoner. I sin klassiske form er [[Sigmund Freud|freudiansk]] psykoanalyse en langvarig proces, der strækker sig over flere år, hvor klienten gradvis opbygger indsigt i årsagerne til egne følelser og adfærd. Har siden forgrenet sig i flere forskellige retninger og behandlingsvarianter, der praktiseres i mere kortvarige behandlingsforløb og bygger på forskellige videreudviklinger af Freuds tanker og/eller mere moderne tilføjelser, som fx [[tilknytningsteori]]. "Psykodynamisk terapi" er en bred betegnelse, der omfatter alle terapiretninger inden for denne tradition, mens betegnelsen ''psykoanalyse'' særligt bruges om terapi, der nært følger den freudianske tradition (klassisk freudiansk psykoanalyse er i dag mindre udbredt).
*'''[[Kognitiv terapi|Kognitiv terapi / kognitiv adfærdsterapi]]''': lægger vægt på aktuelle problemer og de tankemønstre, der vedligeholder dem. Har en resultatorienteret tilgang, hvor der arbejdes med et afgrænset psykologisk problem, som hovedregel i kortvarige forløb, hvor man nøje følger de fremskridt, der sker i forhold til problemet.<ref>Oestrich ''Tankens kraft,'' Dansk Psykologisk Forlag, 2002</ref> Ved siden af arbejdet med tankemønstre inkorporerer kognitiv adfærdsterapi principperindlæringsprincipper og teknikker fra '''adfærdsterapi''' (se [[Behaviorisme|behaviorisme)]], som er en terapiform, der opstod før den kognitive tilgang, (men nu sjældent anvendespraktiseres i ren form i psykoterapeutiske forløb).
 
* '''[[Humanistisk psykologi|Humanistisk]]/oplevelsesorienteret terapi''': lægger vægt på at opleve og udtrykke undertrykte følelser, reaktioner og potentialer med fokus på en ligeværdig relation mellem terapeut og klient, samt en indfølende holdning hos terapeuten (humanistisk psykologi). Den humanistiske tilgang blev oprindeligt betegnet som den tredje vej, fordi den var baseret på et alternativ til både psykoanalysen og adfærdsorienterede tilgange, der var mere naturvidenskabelige. [[Oplevelseorienteret psykoterapi|Oplevelsesorienteret psykoterapi]] har rødder i [[gestaltterapi]], og [[Carl Rogers]] klientcentrerede metode. [[Emotionsfokuseret terapi]] er et nyere eksempel på en terapiretning inden for denne tradition.