Arta (regional enhed)

Arta (græsk: Περιφερειακή ενότητα Άρτας) er en regional enhed i Grækenland, beliggende i periferien Epirus. Dens hovedstad er byen Arta .

Arta
Overblik
Land Grækenland Grækenland
Periferi Epirus
Administrationsby Arta
Nummerplade­bogstav(er) AT Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggertal 67.877 (2011)
 - Areal 1.662 km2
Andet
Hjemmeside www.peartas.gov.gr
Koordinater 39°15′N 21°15′Ø / 39.250°N 21.250°Ø / 39.250; 21.250Koordinater: 39°15′N 21°15′Ø / 39.250°N 21.250°Ø / 39.250; 21.250
Oversigtskort

Geografi redigér

Den regionale enhed Arta ligger nord for den Ambraciske bugt. De vigtigste bjergkæder er Athamanika i nordøst, Pindus i øst og Valtou i sydøst. Kun én bjergvej forbinder Arta med Pineios-dalen og Thessalien. Der er lavtliggende landbrugssletter i vest. Arta grænser op til de regionale enheder Preveza i vest, Ioannina mod nord, Trikala i øst, Karditsa mod øst og Aetolia-Acarnania mod syd.

De vigtigste floder er Acheloos i øst, Arachthos i centrum og Louros i vest. Det meste af befolkningen bor i den vestlige del af Arachthos-dalen, syd og øst for Arta. Athamanika- og Valtou-bjergene er de mindst befolkede.

Administration redigér

Den regionale enhed Arta er opdelt i 4 kommuner. Disse er (numrene relaterer til kortet i infoboksen):[1]

Præfektur redigér

Arta blev etableret som præfektur i 1882 (græsk: Νομός Άρτας). Som en del af Kallikratis-regeringsreformen i 2011 blev den regionale enhed Arta oprettet ud fra det tidligere præfektur Arta. Præfekturet havde samme udstrækning som den nuværende regionale enhed. Samtidig blev kommunerne omorganiseret, ifølge nedenstående tabel. [1]

 
Billeder fra den regionale enhed
Ny kommune Gamle kommuner Sæde
Arta Arta Arta
Amvrakikos
Vlacherna
Xirovouni
Filothei
Centrale Tzoumerka



(Kentrika Tzoumerka)
Athamania Vourgareli
Agnanta
Theodoriana
Melissourgoi
Georgios Karaiskakis Georgios Karaiskakis Ano Kalentini
Irakleia
Tetrafylia
Nikolaos Skoufas Peta Peta
Arachthos
Kommeno
Kompoti

Historie redigér

Arta var en af hovedstæderne i Despotatet Epirus i den sene middelalder. Den regionale enheds territorium blev afstået til Grækenland af Det Osmanniske Rige ved Konstantinopelkonventionen i 1881 sammen med Thessalien i overensstemmelse med 1878- kongressen i Berlin. Et berømt vartegn for Arta er den gamle bro over Arachthos-floden.

Kilder og henvisninger redigér

  1. ^ a b "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (græsk). Government Gazette.