Associate professor

universitetslektor; svarende til associate professor

Associate professor er en akademisk titel, der kan have forskellige betydninger. I Nordamerika og på universiteter andre steder, hvor det nordamerikanske system benyttes, er det en position mellem assistant professor og professor. I en række Common wealth lande benyttes associate professor ofte i stedet for brugen af reader, som benyttes i Storbritannien og på et antal øvrige Common wealth universiteter;[1] denne brug er typisk på universiteter i Australien og New Zealand, endvidere i Sydafrika, Malaysia og andre lande. (titlen associate professor i disse lande svarer ligesom titlen reader til et full professorship i Nordamerika).

Nogle universiteter i Commonwealth lande har skiftet til det amerikanske system eller indført en kombination. For eksempel skiftede University of Western Australia til det amerikansk-lignende system i 2009 og de medarbejdere, som tidligere havde titlen associate professor, fik nu titlen som professor. Dem, der havde titlen som senior lecturer, fik titlen som associate professor.[2]

Overblik redigér

Tabellen giver et bredt overblik i forskellen mellem commonwealth system og nordamerikanske system.

Nordamerikanske system Commonwealth system
Professor
(distinguished professor
eller lignende)
Professor
Professor Reader eller associate professor
Associate professor Senior lecturer eller principal lecturer
Assistant professor Lecturer

Referencer redigér

  1. ^ Australia, Academic Career Structure • European University Institute
  2. ^ "Schedule A: Salaries and Casual Rates". Academic Staff Agreement 2010. University of Western Australia. Hentet 19. december 2012.