En bikonisk antenne eller bredbåndsdipol er en bredbåndet radioantenne lavet af to koniske elektrisk ledende objekter, hvis spidser er meget tæt på hinanden.[1]

Bikonisk antenne.

Bikoniske antenner er bredbåndede dipolantenner, der typisk udviser en båndbredde på tre oktaver eller mere.

En almindelig undertype er en butterfly-antenne, butterfly-dipol, som omtrent er en todimensionel version af det bikoniske design, hvilket ofte anvendes som en kortdistance UHF-fjernsynsmodtagelse.

Omnidirektional bikonisk antenne.

Egenskaber redigér

Den bikoniske antenne har stor båndbredde, fordi den opfører sig som en traveling wave-struktur; analysen af en teoretisk uendelig bred antenne ligner en transmissionslinje. For den uendelige brede antenne, vil den karakteristiske impedans i fødepunktet alene være en funktion af de to ens koniske vinkler - og er uafhængig af frekvensen.

Praktiske antenner har en endelig fysisk bredde og en veldefineret resonansfrekvens.[1] En simpel konisk monopolantenne er en metaltrådsapproksimation af en rumlig bikonisk antenne og har en væsentlig øget båndbredde (i forhold til en simpel monopol).

Anvendelser redigér

 
Små bikonisk mikrobølge antenner:
Øverste: 1–18 GHz.
Nederste: 0.5–3 GHz.
 
Gør det selv DVB-T butterfly-antenne.

Bikoniske antenner bliver ofte anvendt til elektromagnetisk interferens (EMI) testning; enten for testning af radioindstrålingsimmunitet - eller testning af om hvor meget et apparat udsender af radiobølger.

Se også redigér

Kilder/referencer redigér

  1. ^ a b Zhuohui Zhang,Analysis and design of a broadband antenna for software defined radio, ProQuest, 2007 ISBN 0-549-46376-3, page 6

Eksterne henvisninger redigér

 
Wikimedia Commons har medier relateret til:
 
Wikimedia Commons har medier relateret til: