En dobbelteg betegner to egetræer på fælles rod. Doppeltege var fra midten af 1800-tallet et udbredt symbol af den tyske bevægelse hertugdømerne Slesvig og Holsten. De symboliserede et forenet Slesvig-Holsten under en tysk styre og bekræftede dermed tyskernes interpretation af Ribebrevets formulering evig udelt. Dobbeltegen som nationalsymbol opstod samtidig med udviklingen af nationalsange og nationalflag og skabte en forbindelse til egen som frihedssymbol under den franske revolution (selvom den tyske dobbelteg ikke udtrykte samme republikanske grundholdning)[1]. Dobbeltegen fandt i 1844 også indgang i Slesvig-Holsten-sangen og blev efterhånden et populært navn på slesvig-holstenske sang- og idrætsforeninger.

Dobbelteg i Preetz / Holsten
Dobbeltegen i Flækkebys våben som symbol på kommunens to landsbyer Flækkeby og Gøteby-Holm, bemærk de slesvigske (gul/blå) og holstenske (rød/hvid) farver

Den kan ses som modpart til motivet om de sønderjyske piger fra dansk side. Der findes også en parallel til bøgen som dansk nationaltræ. Bøgen blev også nævnt i Danmarks nationalsang[2].

Litteratur redigér

  • Inge Adriansen: Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000, Bd. 1, Københavns Universitet, 2003, sider 314-317
  • Inge Adriansen: Teures Land, du Doppeleiche - om rodfaste symboler i grænselandet, Nordslesvigske Museer 1979, sider 133-148.

Noter redigér

  1. ^ Under den franske revolution blev der f. eks. plantet frihedstræer over hele Frankrig.
  2. ^ "Naturstyrelsen: Nationalsymboler fra den danske plante- og dyreverden". Arkiveret fra originalen 15. marts 2015. Hentet 10. november 2015.