Karditsa (regional enhed)

Karditsa (græsk: Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, [karˈðit͡sa]) er en regional enhed i Grækenland Den er en del af periferien Thessalien. Dens navn er afledt af hovedstaden Karditsa, en lille by med cirka 40.000 indbyggere.

Karditsa
Περιφερειακή ενότητα
Καρδίτσας
Overblik
Land Grækenland Grækenland
Periferi Thessalien
Grundlagt 2011 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) KA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 142.201 (2011)[2] Rediger på Wikidata
 - Areal 2.636 km²
 - Befolknings­tæthed 53,9 pr. km²
Andet
Koordinater 39°20′N 22°00′Ø / 39.333°N 22.000°Ø / 39.333; 22.000Koordinater: 39°20′N 22°00′Ø / 39.333°N 22.000°Ø / 39.333; 22.000
Oversigtskort

Geografi redigér

Karditsa grænser op til de regionale enheder Trikala mod nord, Larissa mod øst, Phthiotis mod sydøst, Evrytania mod syd, Aetolia-Acarnania mod sydvest og Arta mod vest. De vigtigste floder er Megdovas i syd, Pineios i nord og Enipeas i øst. Plastiras-dæmningen og den tilhørende sø, der ligger vest for byen Karditsa, leverer vand til sletterne og den centrale del af Grækenland.

Området ligger i det sydvestlige Thessalien, og er primært et landbrugsområde. Landbrugsarealer dominerer den centrale og østlige del, som hører til Thessalian-sletten. Den vestlige og sydlige del af den regionale enhed er bjergrig, især Pindusbjergene. Agrafa-regionen, der går over grænsen til Evrytania, er kendt for sin modstand mod det osmanniske styre og dets barske landskab.

Administration redigér

Den regionale enhed Karditsa er opdelt i 6 kommuner. Disse er (numre som på kortet i infoboksen): [3]

Præfektur redigér

Karditsa blev oprettet som et præfektur (græsk: Νομός Καρδίτσας) i 1899 og igen i 1947. Som en del af Kallikratis-regeringsreformen i 2011 blev den regionale enhed Karditsa oprettet ud fra det tidligere præfektur. Præfekturet havde samme udstrækning som den nuværende regionale enhed. Samtidig blev kommunerne omorganiseret, som i nedenstående tabel. [3]

Ny kommune Gamle kommuner Sæde
Argithea Argithea Anthiro
Anatoliki Argithea
Acheloos
Karditsa Karditsa Karditsa
Itamos
Kallifoni
Kampos
Mitropoli
Plastiras-søen



</br> ( Limni Plastiras )
Plastiras Morfovouni
Nevropoli Agrafon
Mouzaki Mouzaki Mouzaki
Ithomi
Pamisos
Palamas Palamas Palamas
Sellana
Fyllo
Sofader Sofader Sofader
Arni
Menelaida
Rentina
Tamasio

Historie redigér

Den antikke geografiske region Thessaliotis, et af de fire gamle distrikter i Thessalien, har den nuværende regionale enhed Karditsa været del af Kongeriget Makedonien og senere Romerriget, Det Byzantinske Rige, det Osmanniske Rige fra det 15. århundrede til 1881 og til sidst Grækenland efter befrielsen af Thessalien. Dets økonomi og landbrug boomede i den periode; Karditsa blev administreret som Trikala-Karditsa præfekturet indtil 1947. Det var påvirket af Anden Verdenskrig og den græske borgerkrig, hvor mange bygninger blev ødelagt og indbyggere blev hjemløse og levede skjult. Præfekturet blev senere genopbygget og fik elektricitet, moderne apparater og motoriseret transport, mens emigrationen også begyndte i 1950'erne, da bygningen af dæmningen ved Plastiras-søen gik i gang.

Kilder og henvisninger redigér

  1. ^ www.statistics.gr (fra Wikidata).
  2. ^ www.statistics.gr (fra Wikidata).
  3. ^ a b "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (græsk). overnment Gazette.